Return to search

Nederlands Hervormde gemeente Roordahuizum, 1557-1993

1557-1993 Reference: 3109

View context

Nederland
Historisch Centrum Leeuwarden

Finding aid sub-groups

A. Tuinhout
2016
Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert Leeuwarden
Nederlands

Physical description

4,2 m1

General remarks

Soort toegang

inventaris

Other descriptive information

Inleiding

Over de vroege wordingsgeschiedenis van de kerk te Roordahuizum zijn niet veel historische gegevens bekend. Mogelijk ontstond de kerk als huiskapel van het geslacht Aytta. Zeker is dat er in de 13e eeuw al een kerk te Roordahuizum bestond, die in de 15e eeuw door de huidige zaalkerk met driezijdig gesloten koor werd vervangen.

De verzelfstandiging van de kerkgemeente werd gemarkeerd door de beroeping van de predikant Andries Harckes in 1586. Tijdens het Ancien Régime bleven de meeste predikanten ongeveer tien jaar in de gemeente. Opvallend zijn de lange predikantschappen van Bartholdus de Haan (1697-1738) en Henricus Lubeley (1751-1781).

In 1803 werd Hanso Henricus Schotanus á Sterringa Lemke in Roordahuizum beroepen. Hij overleed er in 1837. In de vacature werd voorzien door vier kandidaten te laten proefpreken voor vier geziene inwoners, waaronder de grietman Van Sytzama van Idaarderadeel. Uit de kandidaten werd Anne Tjittes Reitsma uiteindelijk gekozen. Reitsma vroeg in januari 1845 ontslag omdat hij in Groningen kon worden benoemd: “De kerkenraad nam alsoo uit deszelfs handen over alle boeken en papieren betreffende deze vergadering en de gemeente, onder ZWE berustende en na alles in orde te hebben bevonden aarzelde de kerkenraad niet, hoewel het denzelven smartte zijn leeraar niet langer in zijn midden te mogen behouden, een eervol ontslag te verlenen.”


Nadat het ambt van predikant maandenlang door een consulent werd waargenomen, deed Tjeerd Pyttersen in april 1846 zijn intrede te Roordahuizum. Hij beleefde er op 30 november 1879 zijn emeritaat: “Heden namiddag nam onze geliefde leeraar de heer T. Pyttersen een hartelijk afscheid van deze gemeente, sprekende over Joh. 13:34a. Eervol emeritus verklaart, werd hij na het einde der godsdienstoefening op eene eervolle wijze van zijn dienst uit de gemeente ontslagen.” In het laatste jaar van zijn predikantschap maakte Pyttersen nog de afbraak van de oude zadeldaktoren van het kerkgebouw mee. In 1878 werd die toren vervangen door een in eclectische vormen gebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. Boven de ingang van de toren aan de westzijde staat op een gevelsteen dat de eerste steen gelegd is op 1 juni 1878 door de kerkvoogden C. Bergsma, J.I. Boersma en A. Wiersma in tegenwoordigheid van architect-aannemer J.R. Nijdam te Irnsum.

Het vertrek van Pyttersen luidde een periode van modernisering in de kerk in. De consulent Huibert Greebe, predikant te Grouw, verbeterde in 1879 de kerkelijke organisatie. Hij liet een lijst van stemgerechtigde lidmaten samenstellen, die er tot dan toe niet was. Ook stuurde hij aan op de samenstelling van een reglement op de benoeming van predikanten, ouderlingen en diakenen.


De kiesgerechtigden lieten in maart 1880 hun stem horen, toen zij zich uitspraken voor de beroeping van Melle Goeman, voorheen predikant te Huins en Lijons. Goeman deed op 27 juni 1880 zijn intrede in de gemeente en trof er onder andere een diaconie aan met financiële zorgen: “De Br. Diakenen, op wier verzoek de kerkeraad heden is vergaderd, deelen aan de overige leden mede, dat naar hun oordeel, de diaconie zich zonder aan de Christelijke liefde te kort te doen, om de ongunstige staat van de diaconiekas vooral op bezuiniging moet toeleggen.“ Twee weduwen kregen voortaan 50 cent per week minder. Enkele jaren later noopten de krappe financiën van de diaconie tot het aanvragen van subsidies bij het Burgerlijk Armbestuur. Een verbetering in de financiële toestand werd pas aan het einde van de 19e eeuw bewerkstelligd.

In 1885, kort voor het vertrek van Goeman, werd de kerkenraad uitgebreid met twee leden, waardoor deze nu drie diakenen en drie ouderlingen telde. Een jaar later werd afscheid van de predikant genomen. Het vervullen van de vacature bleek uiterst lastig. Veel kandidaten bedankten voor Roordahuizum, waardoor er maandenlang een consulent-waarnemer moest optreden.

Pas op paasmaandag 2 april 1888 kon de nieuwe dominee Willem Jan Hendrik van der Zwaag in de kerk worden verwelkomd. Hij bleef tot 1899 in Roordahuizum en werd per 13 mei van dat jaar opgevolgd door dominee Benjamin Boers, voorheen predikant te Kedichem.


Zo rustig als het predikantschap van Van der Zwaag verliep, zo tumultueus werd het tijdperk Boers. Boers was een voorganger die het conflict niet meed. De nieuwe predikant ontpopte zich in de eerste jaren na de eeuwwisseling als een felle socialist. Hij was in 1904 initiatiefnemer voor het oprichten van een SDAP-afdeling in Roordahuizum en daarnaast een overtuigd geheelonthouder.

In het eerste decennium van de 20e eeuw volgden de conflicten met de predikant elkaar in hoog tempo op. Boers kwam in aanvaring met kerkenraadsleden, kerkvoogden en lidmaten over een keur aan onderwerpen. Enkele keren was een vermeende beïnvloeding van kerkelijke stemmingen de steen des aanstoots, maar ook Boers’ politieke uitlatingen konden niet overal op sympathie rekenen. De ‘Friese Lenin’ liet niet bidden in de kerk, maar de Internationale zingen.

Zijn onorthodoxe manier van optreden leidde diverse malen tot schorsingen door het Classicaal Bestuur. In 1907, 1908 en 1910-1911 werd de predikant tijdelijk van zijn ambt ontheven en vervangen door een consulent. Na de laatste schorsing raakte de kerkgemeente in rustiger vaarwater, hoewel Boers zelf nog niets van zijn scherpte had verloren.

In 1917 keerde de ‘rode dominee’ zich af van de SDAP en werd hij communist. Vanaf de kansel verbaasde hij door radicale uitspraken, als: “men binde minister-president Colijn een molensteen om zijn nek en werpe hem in zee.” Opvallend was dat de dominee een volledig kritiekloze houding ten aanzien van de Sovjetunie aannam.


In 1936, aan de vooravond van zijn emeritaat, werd Boers nog eenmaal door het Classicaal Bestuur geschorst. In april 1937 keerde hij kortstondig terug. Op 1 mei 1937, notabene de Dag van de Arbeid, ging hij met emeritaat. In 1939 bracht Boers samen met de communist Gerrit Roorda een bezoek aan Moskou. In de meidagen van 1940 werd hij als potentieel staatsgevaarlijk persoon geïnterneerd. Tijdens de bezetting werd de oud-predikant door de Duitsers ongemoeid gelaten. Hij overleed in 1952 in Heemstede.

De reputatie die de gemeente Roordahuizum had gekregen door het spraakmakende predikantschap van Boers was niet bevorderlijk voor het vervullen van de vacature. Politieke invloeden, door Boers in de kerk geïntroduceerd, bleven een rol spelen. In 1941 speelde er in de kerkenraad een discussie over het beroepen van dominee Bosch, die ‘vrijheidsbonder’ was en daarom in Roordahuizum niet op zijn plaats zou zijn. Men zocht daar een vrijzinnige en meer ‘rode’ dominee. Pas op 16 december 1942 kon Engelbert Snijdelaar worden bevestigd, nadat vele kandidaten de revue waren gepasseerd. Hij trof een gemeente die toen bestond uit 581 zielen, waaronder 206 lidmaten, 75 gedoopten en 300 geboortezielen.

Snijdelaar loodste de gemeente door de bezetting. In juli 1945, slechts een paar maanden na de bevrijding, werd hij beroepen naar De Wilp. Op 13 mei 1946 werd hij opgevolgd door Tjeerd Jelle de Boer, die in augustus 1948 vertrok naar Hardegarijp.

Op 10 april 1949 werd dominee Pouwel Inberg, voorheen predikant te Norg, geïnstalleerd. Hij bleef langere tijd in de gemeente en maakte een periode mee waarin de kerk zich steeds meer profileerde op sociaal-maatschappelijk gebied. Na de oorlog werden er commissies voor het zendingswerk en het jeugdwerk opgericht en kon er een gezinsverzorgster worden aangesteld.


In 1951 werd de Nieuwe Kerkorde ingevoerd, maar Roordahuizum handhaafde het vrij beheer door de kerkvoogdij. De kerkvoogden voerden van oudsher het beheer over de zathe en landen aan de Haedstrjitte 23 te Roordahuizum en over de zathe “De Grote Twixel” aan de Overijsselsestraatweg 4. In 1934 kwam er een derde boerderij aan de Ayttawei 35 bij. De boerderijen werden alle drie in de jaren ’80 en ’90 verkocht.

Tot het onroerend goedbezit van de kerkvoogdij behoorden voorts enkele burgerhuizen nabij het kerkgebouw aan de Ayttawei, evenals de pastorie en het kerklokaal. Tot 1961 waren pastorie en (sinds 1903) kerklokaal gevestigd aan de Haven. De oude pastorie werd halverwege de 20e eeuw zodanig gebrekkig, dat herhuisvesting of ingrijpende verbouwing moest worden overwogen. Door de verhuizing van de Landbouwschool kwamen er achter het kerkgebouw in 1961 twee panden vrij die door de kerkvoogdij werden aangekocht. De voormalige directeurswoning werd pastorie, terwijl het schoolgebouw in gebruik werd genomen als kerklokaal. De oude panden aan de Haven werden verkocht aan het Roordahuizumer aannemersbedrijf Stelwagen en Van Gorkum, dat op het terrein later nieuwbouw pleegde.

De kerkelijke financiën van de eigen en omliggende gemeenten nodigden na de Tweede Wereldoorlog uit tot het omzien naar grotere verbanden. Al aan het einde van de jaren ’40 werd verkend of een combinatie van Roordahuizum met Idaard-Aegum-Friens mogelijk was, maar de plannen werden op dat moment niet verder uitgewerkt. Ook een voorgesteld pastoraal verband met de gemeente Irnsum-Poppingawier kwam in 1955 niet tot stand.

De besprekingen met Irnsum werden begin jaren ’60 weer hervat en leken door het ontwerp van een nieuw Plaatselijk Reglement ook concreet te worden. Het vertrek van dominee Inberg in 1964 zette haast achter de plannen. Uiteindelijk kwam er in 1965 geen combinatie met Irnsum tot stand, maar een met Idaard-Aegum-Friens. Als nieuwe predikant werd dominee Henri Jean Ernst Caron uit Marum beroepen. Hij deed op 31 juli 1966 zijn intrede en nam in 1978 afscheid. In 1981 werd hij opgevolgd door Andries Kobus.

Hoewel het aantal kerkleden in verhouding tot de situatie een halve eeuw eerder sterk was afgenomen, bleek de kerk in de jaren ’80 nog altijd op een sterke achterban te kunnen rekenen. De grootschalige restauratie van het in- en exterieur van het kerkgebouw, die in de jaren ’80 op last van de kerkvoogdij werd uitgevoerd, werd gedeeltelijk gefinancierd met leningen vanuit de dorpsgemeenschap.

Het restauratieproces van het kerkinterieur was nog niet voltooid toen de kerkgemeente Roordahuizum haar zelfstandigheid verloor. Per 1 januari 1994 fuseerde de gemeente met het naburige Idaard-Aegum-Friens, waarmee al sinds 1965 een combinatie bestond. De nieuwe gemeente ging verder onder de naam Hervormde gemeente Reduzum-Idaerd c.a.

Volgens aantekeningen in de notulenboeken van de kerkenraad werd het archief van de kerkenraad lange tijd opgeborgen in een houten kist, die onder de predikant berustte. Bij het wisselen van predikanten werd die kist doorgegeven aan de waarnemer of opvolger.

Tijdens de perikelen met dominee Boers in 1908 werd de kist van dubbele sloten voorzien, zodat raadpleging van het archief alleen kon plaatsvinden onder toezicht: “Aan de orde is thans de overname van het kerkeraadsarchief volgens art. 14 reglement […] Ds. Boers heeft thans gezegd dat het archief aanwezig is. Bij vergelijking van den inhoud daarvan met den overgelegden inventaris blijkt dat de No’s van den inventaris 3, 4, 5, 10 en 12 ontbreken. Ook wordt niet gevonden de ligger van het traktement van den predikant. Dit laatste stuk wordt door een van de kerkeraadsleden staande de vergadering van ds. Boers te zijner huize opgevraagd en verkregen. Overigens blijkt het archief in de gewenschte orde, alleen de bergplaats voldoet niet aan de vereischten, daar zij bestaat in een ongesloten houten kistje, waarbij geen sleutels aanwezig zijn. Er zal gezorgd worden dat dit kistje van een dubbel slot wordt voorzien, waarvan een sleutel zal worden gegeven aan den consulent en een aan den ouderling J. Wytsma, ten wiens huize het archief tijdens de schorsing zal worden bewaard.”

De kwaliteit van de kerkelijke administratie, vooral die van de lidmaten, liet soms te wensen over. In 1888 werd “door de voorz. medegedeeld dat het lidmatenboek der gemeente zich in geheel onvoldoenden toestand bevindt, niet alleen door de verwarde wijze van in en afschrijving, maar ook door verzuim van afschrijving bij vertrek of overlijden. Hij stelt voor daarin nog zoo veel doenlijk voor de komst van ds. Van der Zwaag te voorzien en daartoe terstond over te gaan. Nadat daartoe besloten was worden de in- en afschr. over de laatste 40 jaar gerevideerd en zoveel mogelijk met den feitelijken toestand in overeenstemming gebracht.” Bij de kerkvisitatie in 1912 werd wederom “aangedrongen [op] de aanschaffing van een paar nieuwe lidmatenboeken en een beter inrichten daarvan.“


In 1962 werden de oudere bestanddelen van het archief van de kerkvoogdij in bewaring gegeven bij het Rijksarchief in Friesland, thans Tresoar. Het archief werd daar aangevuld met een serie oude kerkvoogdijrekeningboeken, die naar het familiearchief Van Sminia waren afgedwaald.

Omstreeks 1974 werden ook archiefstukken van de kerkenraad en de diaconie bij het Rijksarchief ondergebracht. De nieuwere delen van het archief bleven opgeslagen in een kast in het kerkelijk lokaal aan de Ayttawei. Toen Sjoerd de Haan, archivaris bij Tresoar, omstreeks 2010 op persoonlijke titel begon aan het selecteren en ordenen van het archief, trof hij ook nog grote hoeveelheden 19e en vroeg-20e eeuwse archivalia aan, die kennelijk buiten de eerdere overdrachten waren gebleven.

Nadat de eerste selectie door De Haan was voltooid en er geen mogelijkheid bestond om ook de inventarisatie door hem te laten verrichten, werd het archief in 2013 overgedragen aan de gemeente Boarnsterhim. Na een kortstondige opslag in de archiefbewaarplaats te Grou zijn de bescheiden in het najaar van dat jaar overgebracht naar het Historisch Centrum Leeuwarden. Daar is het archief in 2015 integraal geïnventariseerd. Tijdens de inventarisatie zijn de archiefbestanddelen die eerder bij Tresoar waren ondergebracht opnieuw met het archief samengevoegd. De vernietiging heeft zich beperkt tot doublures en financiële hulpadministraties.


Keywords

Subjects:
Religie en Levensbeschouwing

Rate this content

Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.

Add feedback

Contact this institution

Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.

Not all required fields have been filled in.

Full name*

Your full name is required

Email address*

Your email address is required

Your message*

A message is required

Archives Portal Europe help guide

Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.

Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search

The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:

  • archival documents (Search in archives),
  • names of person and organisations that created, worked with and maintained these documents (Search in names),
  • Institutions currently holding the documents (Search in institutions).

When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.

This will only show results that include documents that have been digitised and are available online

Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them

Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:

  • Title: search terms will appear in the title, or name, of the description
  • Content Summary: search terms will appear in the main description of the document or of the collection
  • Reference code: it is the identifier of the archival material as provided by the institution. Use this option if you know the exact reference code of the material you are looking for

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person.
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation.

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:

  • Name: search term appears in the name of the institution. It can be the full name of an archival institution or only parts of it.
  • Place: search term appears in the address or area of the institution. It can be the city or town, where the archival institution is located or any other place of importance (e.g. previous locations)

  • A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds, up to item level.
  • A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • A source guide is a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions.
    You can filter by one or more entity types:
  • A person (e.g. John Locke, or Jean Jaques Rousseau);
  • A family (e.g. Bonaparte, or Helgason);
  • A corporate body, i.e. the name of an institution, organisation, or company (e.g. Ministerie van Justitie, or Electro Mecánica Antonio Armentano)

Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.

Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.

  • Choose "List view" to view the results in a simple list, ordered according to relevance or date
  • Choose "Context view" to view the results in the hierarchical structure of the holding archives.

For more details see Research Tools

Please sign in to save your searches.

A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.

A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.

You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter by type of descriptive document:

  • "Holdings Guide": an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • "Source guide": a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions. a description of the archival collections available. Similar to Holdings guides
  • "Finding aid" provides more detailed descriptions of the archival materials of specific collections or fonds

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of digital object you are interested in:

  • Text: most documental material, such as administrative records, letters, manuscripts etc.
  • Image: includes photographs, posters, maps.
  • Sound: sound recording with no images
  • Video: moving images with or without sound
  • Unspecified: indicates that the holding institution has not specified the type of digital object
  • 3D: 3-d digital objects

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)

  • Full dates includes normalised date information available for date-based searches. It is recommended to combine this selection with the filters "Start timespan" and "End timespan" for more details.
  • Only descriptive dates provides the date information in human-readable format.
  • No date either includes documents where the creation date is unknown, or where date information is not in a machine-readable format

Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation

You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of entities:

  • Person (e.g., John Locke or Jean Jaques Rousseau)
  • Family (e.g., the family Bonaparte)
  • Corporate body (an institution, organisation, or company, e.g. the "Ministerie van Justitie")
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version

What kind of suggestion would you like to make?

  • Assign to topic: assign this record to one of our Topics. Topics are created following the Unesco Thesaurus
  • Suggest translation: If you have translated this archival description or the documents themselves, please send it to us as a .doc or .pdf file
  • Connect to another resource: If this object relates to another resource in Archives Portal Europe, or anywhere else on the web (e.g., an article on Wikipedia), you can suggest it to be linked to this resource
  • Other: If you have any other relevant material, such as a transcription of the document, please upload it and let us know here

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence

This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even commercially, as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence

This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs

This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

Return to search Make a suggestion Contact this institution