Return to search

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

(1937) 1948-2005 (2006) Reference: 1383

View context

Nederland
Stadsarchief Rotterdam

Finding aid sub-groups

https://hdl.handle.net/21.12133/A2038B3F6A3444A584457DC12B7B0637
A.T.B. Peele en H. Zomer
2024
Stadsarchief Rotterdam
Nederlands

General remarks

Beschrijving

Inventaris van het archief van de Dienst (Sport en) Recreatie Rotterdam en haar rechtsvoorgangers, (1937) 1948-2005 (2006)

Plaats van uitgave

Rotterdam

Jaar van uitgave

2011

Overheid of particulier

Overheid

Other descriptive information

Geschiedenis van de archiefvormer

Geschiedenis van de archiefvormer

Overheid en sport vóór 1938

Overheid en sport vóór 1938

Recreatie is een verzamelnaam voor allerlei bezigheden in de vrije tijd. Sport neemt hieronder een specifieke plaats in vanwege de duidelijk omschreven regels en voorwaarden. Wanneer het wedstrijdelement ondergeschikt is spreekt men tegenwoordig ook wel van sportieve recreatie. Vanaf circa 1870, de beginjaren van de industriële ontwikkeling in Nederland, was de overheid nog nauwelijks betrokken bij de schaarse vrijetijdsbesteding van burgers. Recreatie was nog uitsluitend het domein van de particulier. Een kleine minderheid van beter gesitueerden kon vrij over haar tijd beschikken en deze zelf indelen. Voor het grootste deel van de bevolking beperkte de recreatiemogelijkheid zich tot de zon- en feestdagen, met inbegrip van de jaarlijkse kermis.

De enige interventie van de overheid betrof lange tijd slechts het handhaven van de openbare orde. Vanaf 1880 werden vanuit het particulier initiatief talloze culturele verenigingen opgericht die zich bezighielden met activiteiten als musiceren, zingen en toneelspelen. Pas na de Eerste Wereldoorlog namen de sportverenigingen een grote vlucht. Het verenigingsleven weerspiegelde tot de jaren zestig van de twintigste eeuw de verzuilde structuur van de Nederlandse samenleving. Een groot deel van de vrijetijdsbesteding speelde zich dan ook af in de eigen besloten kring en daarmee bemoeide de overheid, zeker de gemeentelijke overheid, zich niet. Wanneer de overheid het particulier initiatief toch bijsprong, dan betrof het meestal een zaak van algemeen belang. De zijdelingse betrokkenheid van de overheid bij sport en recreatie stond steeds in het teken van een groter algemeen belang: de volksgezondheid, het bijbrengen van tucht en discipline door lichamelijke oefening of het aanleggen van recreatieterreinen in het kader van de werkverschaffing in jaren van grote werkloosheid.

Met de komst van de moderne sportverenigingen werd er steeds vaker een beroep op de overheid gedaan om terreinen ter beschikking te stellen en meestal bleek de gemeente bereid om stukken grond te verhuren. In 1904 werd de Rotterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding opgericht met als doel het bevorderen van de volksgezondheid, volkskracht en tucht. De Bond wilde dit vooral doen door een meer centrale regeling voor de aanleg en het gebruik van speeltuinen en -terreinen. De Bond werd al snel een adviesorgaan voor het gemeentebestuur inzake een verantwoord verhuur van gemeentelijke terreinen aan sportverenigingen. Toen bleek dat het beheer van gemeentelijke terreinen zoveel beslag legde op de secretarieafdeling Gemeentewerken en op het college van burgemeester en wethouders (B&W), besloot men particuliere krachten in te schakelen. B&W zagen hier een belangrijke taak weggelegd voor de Bond. De Raad ging hiermee akkoord onder voorwaarde dat er vanuit de gemeenteraad een bestuurslid in de Bond zou worden benoemd, zodat er sprake zou zijn van een zekere controle op zijn beleid.

De Rotterdamse Bond voor de Lichamelijke Opvoeding kreeg in de loop van de jaren het beheer over sportterreinen, zwembaden, speeltuinen en gymnastieklokalen, organiseerde kindervakantiekampen en spande zich in voor zwem-, gymnastiek- en jeugdroeicursussen. Met de opkomst van de moderne sportverenigingen werd steeds vaker een beroep gedaan op de lokale overheid. De Bond kon in de jaren dertig van de twintigste eeuw de snelle veranderingen in de dynamische Rotterdamse sportwereld niet meer bijbenen. De verenigingen hadden nauwelijks invloed op het beleid van de tamelijk behoudende en autocratische Bond, maar waren voor het merendeel wel van hem afhankelijk voor het gebruik van sportterreinen en -lokalen. In 1938 werd besloten de Rotterdamse Stichting voor de lichamelijke Opvoeding op te richten.

Rotterdamse Stichting (later: Raad) voor de Lichamelijke Opvoeding, 1938-1974

Rotterdamse Stichting (later: Raad) voor de Lichamelijke Opvoeding, 1938-1974

Op 29 oktober 1934 richtte een groot aantal Rotterdamse sportbonden van alle gezindten zich voor de eerste maal gezamenlijk tot de gemeenteraad met een pleidooi voor de instelling van een uit belanghebbenden samengestelde gemeentelijke sportcommissie. Na langdurige besprekingen tussen de organisaties, het bestuur van de Bond voor Lichamelijke Opvoeding en de wethouder van Onderwijs en Volksontwikkeling besloot de gemeenteraad op 20 januari 1938 tot de oprichting van de Rotterdamse Stichting voor de Lichamelijke Opvoeding met een door de gemeente verstrekt kapitaal van honderd gulden.

Deze Stichting werd bestuurd door een bestuurscollege, de Raad voor de Lichamelijke Opvoeding. Na de oorlog werd de benaming Rotterdamse Raad voor de Lichamelijke Opvoeding aangehouden. De gemeenteraad benoemde twaalf bestuursleden: de voorzitter en de vice-voorzitter uit de Bond voor Lichamelijke Opvoeding, twee leden uit de gemeenteraad zelf en acht afgevaardigden van sportorganisaties. Burgemeester en wethouders voegden daaraan nog eens drie ambtenaren toe, waarvan één werd benoemd tot secretaris. Het doel van de Raad was de bevordering van de volkskracht door sport, spel en lichaamsoefeningen. Dit wilde men bereiken door het aanleggen en het beheer van sport- en speelterreinen, zwembaden, kampeerterreinen, gymnastieklokalen en dergelijke, het samenstellen van rapporten en het adviseren omtrent de toekenning van gemeentelijke subsidies op het gebied van sport, spel en lichaamsoefeningen. De Rotterdamse Raad voor de Lichamelijke Opvoeding vormde een aantal commissies voor de bestudering van diverse vraagstukken en nam meteen ook onderhoud en herstel van accommodaties ter hand.

De Raad werd bij zijn werkzaamheden bijgestaan door een aantal permanente commissies. In 1948 waren dat de Commissie voor het Zwemprobleem, de Commissie voor de Jeugdrecreatie, de Commissie voor de Recreatie voor het Lager Nijverheidsonderwijs, de Recreatiecommissie voor het V.H.O., M.O., Kweekschoolonderwijs en daarmee gelijk te stellen onderwijs, Commissie voor de ULO-recreatie, Schoolsportcommissies, Commissie voor de Sport- en Speelobjecten, Commissie voor de Schoolwerktuinen, Commissie "Vacantievreugd", Commissie voor de Gymnastiek, Commissie voor de Medische Sportkeuring en de Commissie Rotterdam-Hull.

De oorlogssituatie bracht ook voor de Raad grote problemen met zich mee. Eerst werd voor de mobilisatie een aantal lokalen en terreinen aan het beheer onttrokken en vervolgens werden grote verwoestingen aangericht door het bombardement op de stad. In de loop van de oorlog werden ook veel terreinen noodgedwongen omgeploegd voor de aardappelteelt. In 1942 werd de Stichting door de burgemeester opgeheven, voornamelijk uit de overweging dat het werk beter rechtstreeks door de gemeente kon worden uitgevoerd. Spoedig bleek echter dat een regelmatig contact met de verenigingen werkzaam op het terrein van de lichamelijke opvoeding niet kon worden gemist. Daarom werd in 1943 een adviescollege ingesteld onder de naam van Gemeentelijke Sportraad bestaande uit een klein aantal vertegenwoordigers van de belangrijkste takken van sport en spel, waaraan een ambtenaar die geen lid van deze Raad was, als secretaris werd toegevoegd. Onmiddellijk na de oorlog gaven de leden van de Sportraad hun mandaat terug. Een jaar later werd de Stichting voor de Lichamelijke Opvoeding heropgericht. Zij kreeg het beheer, de exploitatie en het onderhoud van alle gemeentelijke sport- en recreatieobjecten toegewezen. Omdat aan deze Stichting geen rechtspersoonlijkheid was verleend, werd in 1949 besloten de instelling een stichtingsvorm te geven, zodat het mogelijk werd op rechtsgeldige wijze overeenkomsten met derden aan te gaan.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de vrijetijdssector als voorheen grotendeels overgelaten aan het particulier initiatief. De stand van deze voorzieningen was na de oorlog slecht en bleef dat voorlopig ook. In 1950 was er nog steeds een grote achterstand in vergelijking met 1938. De gemeenteraad nam in 1950 wel het Terreinenplan 1950 aan, maar het oorspronkelijk begrote bedrag van 4,5 miljoen gulden werd spoedig teruggebracht tot 2 miljoen. De prioriteit lag bij het grootstedelijk belang. Tot omstreeks 1955 lag de nadruk op de wederopbouw van de haven en het stadscentrum en daarna op het scheppen van voorwaarden voor een grootschalige economische expansie. De vrijetijdssector werd als voorheen grotendeels overgelaten aan het particulier initiatief.

Van een actief lokaal overheidsbeleid ten aanzien van sport en recreatie in Rotterdam kan pas worden gesproken bij de aanvaarding van het plan Recreatieve Voorzieningen 1960-1969 door de gemeenteraad. Hierin werd voor het eerst de actieve rol van de Rotterdamse overheid bij de vorming en uitvoering van het recreatiebeleid als bijdrage aan het plaatselijk algemeen welzijn erkend. De kosten werden geraamd op 8 miljoen gulden en dit zou vervolgens jaarlijks tot 1969 worden aangepast. Ondanks genoemd plan bleef het recreatiebeleid aanvankelijk beperkt tot enkele grootschalige buitenstedelijke projecten met steun van het Rijk. Van 1 mei 1949 tot 1 januari 1974 werd door de lokale overheid aan genoemde Stichting het beheer, de exploitatie en het onderhoud toevertrouwd van de gemeentelijke recreatieobjecten en gaandeweg ook van (andere) gemeentelijke recreatieobjecten, zoals volkstuinen en schoolwerktuinen. De Stichting organiseerde niet alleen schoolsporttoernooien, vakantiekampen, spel en ritmische dans, maar ook cursussen in handenarbeid, tekenen, declamatie, koken en bezoeken aan musea en tentoonstellingen.

Vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw desintegreerde het particulier initiatief en vanaf 1964 nam de Rotterdamse bevolking dramatisch in aantal af. Aan het einde van de jaren zestig nam het aantal sport- en recreatievoorzieningen betrekkelijk snel en plotseling toe. De lokale overheid werd gedwongen tot een actief optreden. In juni 1973 kwam het college van Burgemeester en Wethouders met het voorstel tot het instellen van een zelfstandige gemeentelijke dienst die belast zou worden met de uitvoerende werkzaamheden inzake beheer en exploitatie van de sport- en recreatieobjecten en met het organiseren van evenementen. Het doen van onderzoek, de beleidsontwikkeling en de realisatie van nieuwe objecten bleef in handen van de gemeentelijke secretarieafdeling Sport- en Recreatiezaken. Het voorstel werd door de gemeenteraad op 21 juni 1973 met algemene stemmen aangenomen. De Raad voor de Lichamelijke Opvoeding werd in juni 1974 omgedoopt tot de Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie en behield slechts een adviserende taak. De uitvoerende Dienst voor Sport en Recreatie (DSR) trad per 1 januari 1974 in werking.

Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie, 1974-1989

Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie, 1974-1989

De Raad voor de Lichamelijke Opvoeding, in juni 1974 omgedoopt tot de Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie, behield slechts een adviserende taak. De uitvoerende Dienst voor Sport en Recreatie (DSR) trad per 1 januari 1974 in werking.

Het doel van de Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie was het vertegenwoordigen van organisaties, verenigingen en particulieren, werkzaam op het gebied van de sport en de recreatie in het belang van de Rotterdamse bevolking, met name in en door contacten met de gemeente Rotterdam, alsmede de bevoegdheden uit te oefenen haar op dat gebied door de gemeente Rotterdam toegekend. [NOTE P. Lampert, Onderzoek structuur en functioneren RRSR (Interuniversitaire Interfaculteit Bedrijfskunde te Delft) en het dossier betreffende de Rotterdamse Stichting voor de Lichamelijke Opvoeding en de reorganisatie van deze stichting in 1973. Voorlopig inv. nr. 65, archief RRSR] De Stichting had de bevoegdheid om, in overleg met de diverse deelgemeenten, te bepalen aan wie sport- en recreatieaccommodaties voor een periode van een jaar of korter in huur of gebruik werden gegeven. De Stichting promootte de sportbeoefening in verenigingsverband, initieerde samenwerkingsverbanden binnen de georganiseerde sport en koerswijzigingen ten aanzien van het functioneren van georganiseerde sport, trainde bestuursleden van sportverenigingen om hun vakbekwaamheid te vergroten, beheerde een sportdatabank en gaf audiovisuele apparatuur uit. Het bestuur van de Stichting werd opgedragen aan de Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie. Na een aantal jaren gebruik te hebben gemaakt van de diensten van (medewerkers van) de gemeentelijke secretarieafdeling Sport- en Recreatiezaken, beschikte de stichting vanaf 1979 over een eigen secretariaatbureau en werden de uit vrijwilligers bestaande organen: Algemeen Bestuur, Dagelijks Bestuur en commissies en werkgroepen, bijgestaan door een aantal fulltime en parttime medewerkers. Jaarlijks ontving de Stichting een subsidie van de gemeente Rotterdam die gelijk was aan het geraamde tekort op de goedgekeurde begroting.

De laatste jaren functioneerde de Stichting voornamelijk als woordvoerder van de Rotterdamse sportbonden en de hierbij aangesloten Rotterdamse sportverenigingen. In 1987 bestond de Stichting uit de volgende commissies: Commissie Binnensporten, Commissie Watersporten, Commissie Zwembaden, Commissie Opleidingen en de Commissie Sportstimulering. In 1987 werd het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders bekend om, als gevolg van de zgn. Brinkmankortingen op het sociaal-cultureel werk, de subsidiëring van de Stichting stop te zetten. De Stichting werd op 31 december 1988 opgeheven.

Dienst voor Sport en Recreatie, 1974-1986

Dienst voor Sport en Recreatie, 1974-1986

Vanaf 1 januari 1974 functioneerde de Gemeentelijke Dienst voor Sport en Recreatie. Vrijwel het gehele ambtelijke apparaat van de Rotterdamse Raad voor de Lichamelijke Opvoeding werd bij de reorganisatie ondergebracht bij de Dienst voor Sport en Recreatie.

Deze Dienst voerde het beheer over praktisch alle gemeentelijke recreatieobjecten en organiseerde diverse activiteiten. De Dienst voor Sport en Recreatie was ingedeeld in vijf productiebureaus: Sport en Hoek van Holland; Zwembaden; Sport- en Recreatieterreinen; Algemene Recreatie; Natuurrecreatie en educatie. Deze zelfstandige gemeentelijke dienst werd belast met de uitvoerende werkzaamheden inzake het beheer en de exploitatie van de sport- en recreatieobjecten en met het organiseren van evenementen. Na samenvoeging van de Dienst voor Sport en Recreatie met de Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen ontstond op 1 januari 1987 de Dienst Recreatie en Wijkaccommodaties.

In de jaren 1970-1975 beruste het beleid ten aanzien van het Sportpaleis bij de Dienst voor Sport en Recreatie. Vanwege de complexe organisatiestructuur werd door de gemeenteraad op 18 december 1975 besloten om, bij wijze van proef, het beheer van zowel het Sportpaleis als de Tentoonstellingsgebouwen onder te brengen bij de Dienst voor Sport en Recreatie. Deze onderbrenging werd definitief door het raadsbesluit van 22 juni 1978. In 1982 werd door het college van Burgemeester en Wethouders besloten tot een zekere verzelfstandiging van het gehele Ahoy'-gebeuren, met als einddoel dat alleen beheer over de gebouwen onder de directe gemeentelijke besluitvorming zou vallen.

Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen (sinds 1980: Dienst Wijkaccommodaties), 1971-1986

Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen (sinds 1980: Dienst Wijkaccommodaties), 1971-1986

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw was er een nijpend gebrek aan wijkvoorzieningen. Aangespoord door de maatschappelijke druk uit de wijken, bewust van het gebrek aan wijkaccommodaties en van de grote achterstand in onderhoud van bestaande wijkgebouwen, en in het besef van de achterhaalde vorm van beheer door particuliere stichtingen besloot de gemeenteraad tot overname van vier bestaande wijkgebouwen en tot de bouw van drie nieuwe wijkgebouwen in Zuidwijk, IJsselmonde en Ommoord. Dit betekende voor de gemeente een rechtstreekse en omvangrijke financiële betrokkenheid; men wenste de verantwoordelijkheid niet uit handen te geven aan verder nauwelijks controleerbare stichtingen. Ten behoeve van het beheer en exploitatie van bestaande en nog te bouwen wijkgebouwen werd door de gemeenteraad op 17 december 1970 formeel besloten de Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen in te stellen. De raad werd op 6 september 1971 geïnstalleerd en telde elf leden plus een secretaris. In 1980 werd de naam officieel veranderd in Raad voor de Gemeentelijke Wijkaccommodaties, omdat het beheer zich inmiddels ook uitstrekte over pleinen en allerlei andere wijkvoorzieningen. Het gemeentebeleid begon te veranderen. Als gevolg van de verslechterende financiële situatie in de jaren 80 van de 20e eeuw ging de gemeente, in het kader van bezuinigingen, streven naar decentralisatie en naar een grotere participatie van de burger in bestuur en beheer op wijkniveau.

Een keerpunt in het gemeentelijke accommodatiebeleid vormde een motie van het toenmalige PvdA-raadslid H. Simons. Deze motie, die op 7 februari 1980 door de gemeenteraad werd aangenomen, was een verzoek aan het college van Burgemeester en Wethouders om te rapporteren over de voortgang van een integraal accommodatieplan als onderdeel van een stedelijk deelplan welzijn. Het college besloot daarop tot de instelling van een Werkgroep Geïntegreerd Accommodatiebeleid. In 1983 verscheen de nota Geïntegreerd Accommodatiebeleid waarin voorgesteld werd de gemeentelijke welzijnsaccommodaties die qua beheer bij verschillende diensten waren ondergebracht, per wijk organisatorisch samen te bundelen onder decentrale bevoegdheid. Hiervoor kwamen allereerst de wijkaccommodaties die in beheer waren bij de Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen en alle wijkgebonden accommodatie van de Dienst voor Sport en Recreatie in aanmerking. Na samenvoeging van de Dienst Wijkaccommodaties met de Dienst voor Sport en Recreatie ontstond op 1 januari 1987 de Dienst Recreatie en Wijkaccommodaties.

Dienst Recreatie en Wijkaccommodaties, sinds 1989 Dienst Recreatie Rotterdam en sinds 2000 Dienst Sport en Recreatie Rotterdam, vanaf 1987

Dienst Recreatie en Wijkaccommodaties, sinds 1989 Dienst Recreatie Rotterdam en sinds 2000 Dienst Sport en Recreatie Rotterdam, vanaf 1987

In december 1986 nam de gemeenteraad het besluit om de Raad voor de Gemeentelijke Wijkaccommodaties en de Dienst voor Sport en Recreatie te fuseren tot een geheel nieuwe dienst. Doel was de gemeentelijke welzijnsaccommodaties die qua beheer bij verschillende diensten waren, per wijk organisatorisch samen te bundelen onder decentrale bevoegdheid. Hiervoor kwamen op de eerste plaats in aanmerking de wijkaccommodaties in beheer bij de Raad voor Gemeentelijke Wijkaccommodaties en alle wijkgebonden accommodaties van de Dienst voor Sport en Recreatie, zoals wijkrecreatiebaden, speeltuinen, speelplaatsen, bouwspeeltuinen, schoolsportvelden en gymzalen. Na samenvoeging van beide organisaties ontstond met ingang van 1 januari 1987 de Dienst voor Recreatie en Wijkaccommodaties (DRW). Deze naam bleef gehandhaafd tot de wijziging per 1 januari 1989 in Dienst Recreatie Rotterdam (DRR). De Dienst zag als haar hoofdtaken de zorg voor de materiële voorzieningen op het gebied van de recreatieve vrije tijd, de zorg dat deze voorzieningen voor een breed scala van activiteiten gebruikt zouden worden, de ontwikkeling van samenwerkingsvormen met de bevolking, met het maatschappelijk initiatief en met de commercie en tenslotte de promotie van de mogelijkheden om in Rotterdam vrije tijd te besteden. In de nota "Beleidsvisie en strategisch plan" van december 1987 werd voor het eerst een samenhangende visie op de inhoudelijke taken van de nieuwe dienst geformuleerd. Intussen gingen naast de reorganisaties en beleidsdiscussies de bezuinigingsoperaties door.

In december 1986 was de Tweede Kamer akkoord gegaan met de korting op de rijksbijdrage voor het sociaal-cultureel werk van 119 miljoen gulden, de zogenaamde Brinkmankortingen. Voor Rotterdam betekende dit vanaf 1 januari 1987 een structurele bezuiniging van bijna tien miljoen gulden. Vanaf 1988 moest er 8,9 miljoen worden bezuinigd, hiervan werd zes ton ten laste gelegd van sport en recreatie. De helft van het bedrag kwam uit de opheffing per 1 januari 1989 van de Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie.

De nieuwe Dienst Recreatie Rotterdam werd ingericht als een acht-unitmodel. Met de invoering van de units werd op 1 januari 1989 begonnen. Al snel bleek dat de vorming van de units in de praktijk niet leidde tot de gewenste efficiëntie en effectiviteit. Zo luidde het oordeel van waarnemend directeur Schoots van de Dienst Recreatie Rotterdam. Schoots stelde voor om de units weer op te heffen en over te gaan tot de vorming van een compacte dienst op één locatie. In mei 1991 werd door burgemeester en wethouders het startsein gegeven voor het traject Afweging in Breder Kader (ABK). Naast het Afwegen in Breder Kader werkte men aan de herstructurering van de organisatie ter verbetering van het functioneren van de dienst. Het Rotterdamse gemeentebestuur koos er voor een bezuiniging van zes miljoen gulden te koppelen aan de kerntakendiscussie. Op 1 januari 1994 werd de eerste fase van de herstructurering, zoals omschreven in de eindrapportage "Herstructurering en afweging in breder kader van de Dienst Recreatie Rotterdam" (november 1992) geëffectueerd. De units werden opgeheven, met uitzondering van Hoek van Holland vanwege zijn bijzondere ligging en karakter. Steun- en staffuncties werden gebundeld en centraal gehuisvest. (De toekomst van Recreatie Rotterdam. De toekomstige uitvoering van taken in verband met ABK en het Overlegorgaan Rijnmondgemeenten (OOR), 24 januari 1994, 6)

Sport en tentoonstellingscomplex "Ahoy"

Sport en tentoonstellingscomplex "Ahoy"

Het in 1950 opgerichte tentoonstellingsgebouw Ahoy' werd in 1955 uitgebreid met een nieuwe hal ten behoeve van de manifestatie Energie '55. In dezelfde jaren onderzocht de Rotterdamse Raad voor de Lichamelijke Opvoeding de mogelijkheden voor een centrale sporthal. Door de gemeenteraad werd besloten de Energiehal na afloop van de tentoonstelling in beheer te geven aan de Raad. Op 1 februari 1968 besloot de gemeenteraad het beheer van het complex te laten verwezenlijken door N.V. Sport en Tentoonstellingsgebouw Zuidplein. Gedurende de bouwfase, op 6 november 1969, werd de N.V. geliquideerd. Besloten werd het complex door de gemeente zelf te laten exploiteren.

In de jaren 1970-1975 berustte het beleid ten aanzien van het Sportpaleis bij de Dienst voor Sport en Recreatie. Vanwege de complexe organisatiestructuur werd door de gemeenteraad op 18 december 1975 besloten om, bij wijze van proef, het beheer van zowel het Sportpaleis als de Tentoonstellingsgebouwen onder te brengen bij de Dienst voor Sport en Recreatie. Deze onderbrenging werd definitief door het raadsbesluit van 22 juni 1978. In 1982 werd door het College van Burgemeester en Wethouders besloten tot een zekere verzelfstandiging van het gehele Ahoy'-gebeuren, met als einddoel dat alleen beheer over de gebouwen onder de directe gemeentelijke besluitvorming zou vallen en het overige in een relatief verzelfstandigd Ahoy'. Op 26 mei 1983 besloot de gemeenteraad tot oprichting van Ahoy' Complex Rotterdam N.V. ter vergroting van de flexibiliteit in de bedrijfsvoering, om directe politieke verantwoordelijkheid te verminderen en de organisatie van evenementen buiten Ahoy' mogelijk te maken. Als eerste taak, in de periode 1980 tot en met 1983, werd de nieuwe N.V. belast met de organisatie van een vijftal beurzen. In de jaren 1984 en 1985 werd hier nog een viertal beurzen aan toegevoegd.

Op 22 januari 1985 koos het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) in meerderheid voor een dusdanig vergaande vorm van privatisering dat de verhuurfunctie en de technische beheersfunctie geprivatiseerd werden. Het complex bleef in handen van de gemeente. Dit leidde tot veel onrust bij het personeel. Op 5 november 1985 besloot B&W op grond van een onderzoek door Twijnstra en Gudde op korte termijn een aantal efficiency-maatregelen door te voeren die in de personele sfeer een besparing van ca. fl.500.000,-- zouden opleveren. Door het niet vervullen van bestaande vacatures, door gebruikmaking van een VUT-regeling en enkele afzonderlijke maatregelen, zou de beoogde besparing op een termijn van circa drie jaar te realiseren zijn. Tevens werd besloten de overdrachtsvoorwaarden, waaronder de N.V. de gemeentelijke exploitatie kon overnemen, uit te werken en een deskundige op het gebied van tentoonstellingen om advies te vragen. In april 1986 werd een daadwerkelijke aanvang gemaakt met zowel de uitvoering van de gemeentelijke bezuinigingsvoorstellen, als met de uitwerking van de privatiseringsvoorstellen. Personeelsleden die niet naar de N.V. overgingen, bleven in eerste instantie hun normale eigen werkzaamheden vervullen, ook na 1 januari 1987. Pas nadat de gemeente deze medewerkers had herplaatst zou de N.V. "eigen" mensen aantrekken. Op 4 juni 1987 ging de gemeenteraad akkoord met de verzelfstandiging van Ahoy' per 1 september 1987. Op 1 januari 1988 werd ingevolge het raadsbesluit Ahoy' geprivatiseerd en werden de activiteiten overgenomen door Ahoy' Complex N.V.

Verantwoording

Verantwoording

De archieven van de Dienst Sport en Recreatie Rotterdam en haar rechtsvoorgangers waren ondergebracht bij de Dienst Sport en Recreatie. De overdracht van deze archieven aan het Gemeentearchief Rotterdam (GAR) was de aanleiding tot de bewerking van het semi-statische archief van de dienst, uitgevoerd door Doxis in de periode mei tot en met september 2005. De bewerking is uitgevoerd in overleg met de contactpersoon namens de gemeente, mevrouw Laura van Holstein. Voor de eerste selectie door medewerkers van het GAR had het archief een omvang van 137,5 m¹. Het was gedeeltelijk verpakt in dossieromslagen in archiefdozen en gedeeltelijk zaten de losse stukken verpakt tussen omslagen.

Het archief van de Raad voor de Lichamelijke Opvoeding dat in het archief van de Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie was ondergebracht is als een apart archief behandeld. Het archief van de Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen bevatte een aantal werkarchieven. De hoofdindeling van de beschrijvende inventaris van het archief van Dienst (Sport en) Recreatie Rotterdam is als volgt:
A. Dienst voor Sport en Recreatie Rotterdam, (1969) 1974-1986 (1991)
B. Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen, sinds 1980 Dienst Wijkaccommodaties (1968) 1971-1986 (1987)
C. Dienst Recreatie en Wijkaccommodaties, sinds 1989 Dienst Recreatie Rotterdam en sinds 2000 Dienst Sport en Recreatie Rotterdam (1974) 1987-2005 (2006)
D. Gedeponeerd archief van de Stichting Rotterdamse Stichting (later: Raad) voor de Lichamelijke Opvoeding (1938-1974)
E. Gedeponeerd archief van de Stichting Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie (1964) 1974-1988 (1992)

De stukken zijn ingedeeld in de volgende rubrieken:
1. Organisatie: dat wil zeggen de organisatie van het bestuur. Hieronder zaken als instelling, ontwikkeling, reorganisatie en opheffing van de organisatie.
2. Financiën: hier de stukken betreffende eigendom en bezit (verkrijging en verlies) en de begrotingen en (controle op de) jaarrekeningen.
3. Taken: dat wil zeggen de uitvoering van de taken waarvoor de organisaties zich gesteld zagen. Hier aangelegenheden als onderzoek, rapportage, beheer, onderhoud en verhuur van tuinen, buurthuizen, welzijnsaccommodaties, beheer, onderhoud en verhuur en subsidiëring van sportaccommodaties, organisatie van recreatieve en educatieve activiteiten en het verstrekken van subsidies.
Soms zijn stukken van de verschillende diensten en stichtingen bij fusies en dergelijke in het archief van de nieuw gevormde dienst c.q. stichting terechtgekomen. Begin 2010 heeft de dienst Sport en Recreatie circa 400 strekkende meter dossiers, voornamelijk uit de periode 1987-2005, overgedragen aan het Gemeentearchief Rotterdam. Vervolgens heeft een medewerker van het project Rotterdamse Archief Selectie (RAS) van het Gemeentearchief, de voor bewaring in aanmerking komende dossiers afgescheiden van de voor vernietiging in aanmerking komende dossiers. De voor bewaren in aanmerking komende dossiers, in totaal 12,5 meter, vormen een aanvulling op de reeds bestaande inventaris in Mais Flexis, welke reeds waren beschreven door Doxis. Na goedkeuring is de aanvulling toegevoegd/geïntegreerd aan het bestaande deel.

Geschiedenis van de ordening en de beschrijving

Geschiedenis van de ordening en de beschrijving

Na de samenvoeging op 1 januari 1987 van de Dienst voor Sport en Recreatie en de Raad voor de Gemeentelijke Wijkgebouwen (sinds 1980 de Dienst Wijkaccommodaties) tot de Dienst voor Recreatie en Wijkaccommodaties, werd besloten de archieven van de twee samengevoegde diensten niet samen te voegen. Dit vanwege de werkbaarheid. Er werd bewust gekozen voor het afsluiten van de dossiers en het openen van nieuwe. De archieven werden in de toen bestaande vorm overgenomen en voortgezet onder handhaving van de bestaande opbouw en structuur.

Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.

Verwant materiaal

Verwant materiaal

Over de lotgevallen van het archief in de beschreven periode zijn weinig gegevens aangetroffen. In 1981 vond op initiatief van het hoofd van de Secretarie-afdeling Sport- en Recreatiezaken en Openbaar Groen een inventarisatie plaats van oude archiefstukken van de Rotterdamse Raad voor Sport en Recreatie, waarvan een groot deel betrekking had op de vroegere Raad voor de Lichamelijke Opvoeding. Deze inventarisatie werd uitgevoerd door de gemeentelijke Archiefdienst. Een groot deel van de oude archiefstukken schijnt conform de voorschriften reeds vernietigd te zijn.

Tijdens de vergadering d.d. 11 augustus 1981 van het Dagelijks Bestuur van de Rotterdamse Raad voor Sport werd besloten het overgebleven deel van het archief, dat zich bevond in de kelder van het EN-gebouw, over te brengen naar het gemeentearchief aan de Mathenesserlaan. Dit archief is opgenomen onder toegangnr. 486.02.

Keywords

Subjects:
APEX
Sport
Gemeentelijke diensten
Recreatie
Sport en Recreatie

Record creator

Dienst voor Sport en Recreatie

Dienst van Recreatie en Wijkaccommodaties, per 1989 Dienst Recreatie Rotterdam

Rate this content

Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.

Add feedback

Contact this institution

Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.

Not all required fields have been filled in.

Full name*

Your full name is required

Email address*

Your email address is required

Your message*

A message is required

Archives Portal Europe help guide

Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.

Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search

The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:

  • archival documents (Search in archives),
  • names of person and organisations that created, worked with and maintained these documents (Search in names),
  • Institutions currently holding the documents (Search in institutions).

When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.

This will only show results that include documents that have been digitised and are available online

Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them

Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:

  • Title: search terms will appear in the title, or name, of the description
  • Content Summary: search terms will appear in the main description of the document or of the collection
  • Reference code: it is the identifier of the archival material as provided by the institution. Use this option if you know the exact reference code of the material you are looking for

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person.
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation.

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:

  • Name: search term appears in the name of the institution. It can be the full name of an archival institution or only parts of it.
  • Place: search term appears in the address or area of the institution. It can be the city or town, where the archival institution is located or any other place of importance (e.g. previous locations)

  • A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds, up to item level.
  • A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • A source guide is a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions.
    You can filter by one or more entity types:
  • A person (e.g. John Locke, or Jean Jaques Rousseau);
  • A family (e.g. Bonaparte, or Helgason);
  • A corporate body, i.e. the name of an institution, organisation, or company (e.g. Ministerie van Justitie, or Electro Mecánica Antonio Armentano)

Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.

Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.

  • Choose "List view" to view the results in a simple list, ordered according to relevance or date
  • Choose "Context view" to view the results in the hierarchical structure of the holding archives.

For more details see Research Tools

Please sign in to save your searches.

A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.

A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.

You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter by type of descriptive document:

  • "Holdings Guide": an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • "Source guide": a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions. a description of the archival collections available. Similar to Holdings guides
  • "Finding aid" provides more detailed descriptions of the archival materials of specific collections or fonds

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of digital object you are interested in:

  • Text: most documental material, such as administrative records, letters, manuscripts etc.
  • Image: includes photographs, posters, maps.
  • Sound: sound recording with no images
  • Video: moving images with or without sound
  • Unspecified: indicates that the holding institution has not specified the type of digital object
  • 3D: 3-d digital objects

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)

  • Full dates includes normalised date information available for date-based searches. It is recommended to combine this selection with the filters "Start timespan" and "End timespan" for more details.
  • Only descriptive dates provides the date information in human-readable format.
  • No date either includes documents where the creation date is unknown, or where date information is not in a machine-readable format

Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation

You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of entities:

  • Person (e.g., John Locke or Jean Jaques Rousseau)
  • Family (e.g., the family Bonaparte)
  • Corporate body (an institution, organisation, or company, e.g. the "Ministerie van Justitie")
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version

What kind of suggestion would you like to make?

  • Assign to topic: assign this record to one of our Topics. Topics are created following the Unesco Thesaurus
  • Suggest translation: If you have translated this archival description or the documents themselves, please send it to us as a .doc or .pdf file
  • Connect to another resource: If this object relates to another resource in Archives Portal Europe, or anywhere else on the web (e.g., an article on Wikipedia), you can suggest it to be linked to this resource
  • Other: If you have any other relevant material, such as a transcription of the document, please upload it and let us know here

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence

This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even commercially, as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence

This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs

This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

Return to search Make a suggestion Contact this institution