Provinciale Directie voor de Rijkslandbouwvoorlichting in Zeeland 1963-1969 - Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling in Zeeland 1969-1983 - College van Overleg 1962-1970<br/>
Gedeeltelijk beperkt
Inventaris
2016
Rijksarchief in Zeeland
Geschiedenis van de archiefvormer
De overheid bemoeide zich aanvankelijk nauwelijks met de landbouw, ook in de 19e eeuw een belangrijke bedrijfstak in ons land. Particuliere landbouwverenigingen hielden zich bezig met de problemen op dat gebied. Na de grote landbouwcrisis in 1878 werd de overheid actiever: bij KB nr. 28 van 16 september 1886 werd een landbouwcommissie ingesteld. Een van de maatregelen die de commissie voorstelde was de benoeming van Rijkslandbouw- en Rijkstuinbouwleraren (later consulenten genoemd). In 1890 werd in Overijssel en Gelderland de eerste Rijkslandbouwleraar van Nederland aangesteld. Deze was onder meer belast met het toezicht op proefvelden, het toezicht op het landbouwonderwijs en het verstrekken van adviezen aan land- en tuinbouwers en aan provinciale en gemeentelijke autoriteiten. [NOTE Peter Priester, Landbouwvoorlichting en bedrijfsontwikkeling in Overijssel en de IJsselmeerpolders, 1890-1983 (Zwolle 1983) 1.]
Van 1892 tot 1898 ressorteerden het Rijkslandbouwonderwijs en de Rijkslandbouwvoorlichting onder twee verschillende ministeries: landbouwonderwijs was ondergebracht bij de afdeling Onderwijs van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, terwijl de overige taken bij de afdeling Landbouw van het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid waren geplaatst. Deze afdeling werd in 1898 ook naar Binnenlandse Zaken overgebracht. Sindsdien zijn de onderdelen voorlichting en onderwijs op het gebied van de landbouw steeds onder één ministerie gebleven: in 1901 was dat het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, in 1905 dat van Landbouw, Handel en Nijverheid (afdeling V).
In 1906 veranderde de afdeling Landbouw in de directie van de Landbouw (bij KB van 7 maart, nr. 12, gewijzigd bij KB van 30 september 1913, nr. 63 en opnieuw vastgesteld bij KB van 20 mei 1914, nr. 55), die nadien onder verschillende departementen ressorteerde. Deze directie van de Landbouw kreeg een aantal afdelingen. Van 1906-1939 ressorteerden de consulenten onder één van die afdelingen.
De taak van de Rijksconsulent bestond vooral uit voorlichting, onderzoek en onderwijs. In de jaren dertig kreeg de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst de beschikking over rayonassistenten (de latere bedrijfsvoorlichters) die zich bezig gingen houden met de directe voorlichting aan boeren en tuinders. [NOTE Priester, Landbouwvoorlichting 2.] Na de tweede wereldoorlog vond een verschuiving plaats in de taakuitvoering. Was de voorlichting aanvankelijk gericht op de individuele boer, in de jaren vijftig en zestig werd deze meer groepsgericht. Dit kwam o.a. tot uiting in activiteiten met betrekking tot de streekverbetering en de voorlichting in ruilverkavelingsgebieden.
Tot 1963 was er alleen sprake van regionale consulentschappen die direct onder de directies op het departement ressorteerden. In 1963 werd in elke provincie een Provinciale Directie voor de Landbouwvoorlichting ingesteld met aan het hoofd een hoofdingenieur-directeur. Deze had de taak om de werkzaamheden van de verschillende consulenten te coördineren. Hij werd tevens secretaris van de in 1954 ingestelde raden voor de landbouwvoorlichting. Onder meer werden in die Raden ook de voorlichtingsprogramma's met het bedrijfsleven doorgesproken. Naast de voorlichting werd de uitvoering van de regelingen een belangrijk instrument van de dienst. De HID's kwamen elke maand met de plaatsvervangend Directeur-generaal voor de Landbouw en de Voedselvoorziening in vergadering bijeen. Via deze bijeenkomsten werden de HID's direct in kennis gesteld van de belangrijkste beleidsonderwerpen. Zij gaven de informatie weer door aan de consulenten. Anderzijds informeerden de HID's de directies van het ministerie over provinciale ontwikkelingen. [NOTE Bijlage 1 van het Deelrapport 44: Land- en tuinbouw van het Tweede Kamerstuk 16625 Heroverweging colletieve uitgaven (Rijksbegroting) (zittingsjaar 1981-1982) nr. 53]
In 1968 begon men te praten over een vernieuwde opzet van de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst. De toenemende specialisatie op de land- en tuinbouwbedrijven en de noodzaak over de nieuwste kennis te kunnen beschikken vroegen een goed functionerend, nauw samenwerkend team van landbouwvoorlichters. Tot de uitgangspunten van de reorganisatie behoorde verder het verkrijgen van een nauwe samenwerking met landbouworganisaties en het bedrijfsleven in het algemeen op voorlichtingsgebied om met een doeltreffende begeleiding van boer en tuinder te bereiken, zowel in technisch-economisch als in sociaal opzicht. De gevoerde besprekingen leidden uiteindelijk tot de opheffing van de bestaande 58 consulentschappen in 1969, en de instelling van 42 nieuwe diensten. Voorts werden consulentschappen voor veredelingsproductie ingesteld. Deze consulentschappen kwamen in de plaats van onder meer de vroegere pluimveeteelt-consulentschappen. [NOTE Inleiding van de Inventaris van het archief van de Rijksconsulentschappen in de provincie Overijssel (1900) 1923-1988 (Winschoten 2000) CAS inventaris 397, 6. Ook wel: Inventaris van de Rijksconsulentschappen in de provincie Overijssel, Historisch Centrum Overijssel (HCO) toegangnummer 619.] In hetzelfde jaar werd de Provinciale Directie voor de Landbouwvoorlichting hernoemd in de Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling.
Per 1 januari 1984 werd het provinciaal apparaat van het Ministerie van Landbouw en Visserij gereorganiseerd en werden de functies van hoofdingenieur voor de Bedrijfsontwikkeling, hoofdingenieur directeur voor Landinrichting, Grond- en Bosbeheer en van inspecteur Natuurbehoud en Openluchtrecreatie opgeheven en vervangen door en directeur Landbouw en Voedselvoorziening (LaVo), een directeur Landelijke Gebieden en Kwaliteitszorg (LK) en een inspecteur Landinrichting (Li).
College van overleg voor de landbouw in de provincie Zeeland
Het College van Consulenten was een overlegorgaan van de rijksconsulenten in de provincie. Het voorzitterschap lag bij een landbouwconsulent. Vanaf 1963 werd dit overlegcollege verbreed en werden ook de provinciale diensten en directies van het Ministerie van Landbouw en Visserij hierin opgenomen. Dit overlegorgaan kreeg de naam College van Overleg voor de Landbouw.
De samenstelling van het College van Overleg voor de Landbouw in de provincie Zeeland was als volgt: namens de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst de hoofdingenieur-directeur, de consulenten met een ambtsgebied en de aan deze functionarissen toegevoegde ingenieurs, namens de Cultuurtechnische Dienst de hoofdingenieur-directeur en de aan deze functionaris toegevoegde ingenieurs, namens Directie Landbouwonderwijs de inspecteur van het landbouwonderwijs en de directeuren van de middelbare en hogere scholen, namens Staatsbosbeheer de houtvesters, de bosbouwconsulenten, de natuurbeschermers en de landschapsconsulenten, namens de Veeartsenijkundige Dienst de inspecteurs en de adjunct-inspecteurs en namens de Directie van de Voedselvoorziening de provinciale voedselcommissaris.
Het College kwam twee á drie keer per jaar bijeen om landbouwkundige problemen te bespreken. De vergaderstukken moesten in twaalfvoud opgemaakt worden. De voorzitters werden sinds 1963 aangewezen voor een periode van vier jaar. Voor deze functie kwamen de Hoofdingenieur-directeur van de Landbouwvoorlichting en de hoofdingenieur voor de Cultuurtechnische Dienst in aanmerking. De voormalige voorzitters hebben hun dossiers en bescheiden, die betrekking hebben op de taak als voorzitter overgedragen aan de nieuwe voorzitter(s). Vanaf 1967 was het de bedoeling dat de functie van voorzitter voor een periode van twee jaar om en om bekleed werd door de Hoofdingenieur-directeur van de Rijkslandbouwvoorlichting, van de Cultuurtechnische Dienst, van Staatsbosbeheer en de regionale inspecteurs van het landbouwonderwijs. De volgorde werd door de functionarissen zelf bepaald. Men lijkt in Zeeland afgeweken te hebben van dit schema, zodat in de praktijk C.W.C. van Beekom, hoofdingenieur-directeur van de rijkslandbouwvoorlichting, voorzitter was van maart 1963 tot en met mei 1967 en D. van der Zaken, hoofdingenieur-directeur van de Cultuurtechnische Dienst, van juni 1967 tot en met 1970. De Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling bleef fungeren als secretariaat.
Het archief van de Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling kan als afgesloten worden beschouwd, daar deze directie per 1 januari 1984 is omgezet in de Provinciale Directie voor de Landbouw en Voedselvoorziening. Het archief van het College van Overleg kan eveneens als afgesloten worden beschouwd.
Verantwoording van de bewerking
Aangezien de archieven van de Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling in Zeeland niet naar het Nationaal Archief, maar naar een Regionaal Historisch Centrum worden overgebracht, is er extra aandacht besteed aan het bewaren van de context van het archief. Het gaat hier met name om archiefbescheiden die indien het archief overgebracht zou zijn naar het Nationaal Archief, elders in het Nationaal Archief te vinden zou zijn, maar waarvan de informatie geheel ontbreekt in de regionale archieven. Dit betekent in de praktijk dat er een aantal stukken van vernietiging zijn uitgezonderd die de belangstellende meer informatie opleveren over de organisatie van de dienst, zoals stukken betreffende de instelling van de Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling en de uiteindelijke omzetting in de Provinciale Directie voor de Landbouw en Voedselvoorziening.
Tevens is ervoor gekozen om de personeelsdossiers van diensthoofden (in dit geval de Hoofdingenieur-directeur voor de Bedrijfsontwikkeling en de onder de Provinciale Directie vallende consulenten) van vernietiging uit te zonderen. In het archief is ook het personeelsdossier van H.P. de Bruin, de rijkslandbouwconsulent voor de Zeeuwse Eilanden aangetroffen. Dit is mogelijk aangezien de Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling de personeelszaken van de regionale consulentschappen verzorgde.
De omvang van het archief was voorafgaand aan de bewerking circa 27,25 meter. Na de bewerking resteerde 2,875 meter te bewaren materiaal.
Ordening van het archief
Het archief is geordend naar de oorspronkelijke archiefcode van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. De benaming van de rubrieken is zoveel mogelijk overgenomen uit de oorspronkelijke code. Alleen daar waar de benaming van de rubriek niet (voldoende) overeenkomt met de inhoud van de stukken die zich daarin bevinden is een andere benaming gekozen. Deze nieuwe benaming komt overeen met de benaming volgens het Registratuurplan van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (Den Haag 1955). Een voorbeeld hiervan is rubriek 07.77, dat door de archiefvormer aangeduid wordt als Vergaderingen, maar waarin zich ook voorlichtingsprogramma’s en maand- en jaarverslagen bevinden. De benaming volgens het registratuurplan, Notulen van vergaderingen, algemene rapporten en statistieken, dekt de inhoud van de stukken veel beter en is dan ook overgenomen.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bij verwijzing naar dit archief zou bij voorkeur de volgende bronvermelding gebruikt moeten worden: Zeeuws Archief (ZA), archief Provinciale Directie voor de Bedrijfsontwikkeling in Zeeland (PDBZ), inv.nr(s) ...
Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.
Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.
Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.
Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search
The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:
When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.
This will only show results that include documents that have been digitised and are available online
Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them
Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:
You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:
You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:
Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:
Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.
Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.
For more details see Research Tools
Please sign in to save your searches.
A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.
You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.
You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.
You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.
You can filter by type of descriptive document:
You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.
You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter
selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results
matching your initial search request again.
You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.
You can filter results by type of digital object you are interested in:
You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.
You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)
Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here
You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.
You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.
You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.
You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.
You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.
You can filter results by type of entities:
You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.
You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.
Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version
What kind of suggestion would you like to make?
This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence
This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.
This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even
commercially, as long as you attribute the rights holder as described
in the licence.
This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence
This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs
This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial
This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.
This object has been
identified as an Orphan Work in the country of first publication and in
line with the requirements of the national law implementing Directive
2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October
2012 on certain permitted uses of orphan works.
You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.
This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.
This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.
The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.
You are free to use this object in any way that is permitted by the
copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.
This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.
Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even
commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.
If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights
holder as described in
the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same
terms.
This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights
holder as described in
the licence.
If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.
This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.
This object has been
identified as an Orphan Work in the country of first publication and in
line with the requirements of the national law implementing Directive
2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October
2012 on certain permitted uses of orphan works.
You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.
This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.
This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.
The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.
You are free to use this object in any way that is permitted by the
copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.
This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.
Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.