Return to search

Waterschap van de Oude IJssel, (1925) 1958-1980 (1986)

(1925) 1958-1980 (1986) Reference: 1371

View context

Nederland
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Finding aid sub-groups

https://proxy.archieven.nl/26/0F819E08A6924164BDF4BEC1EEC59BF2
M.R. Hermans
2025
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Nederlands

Physical description

33,75

General remarks

Raadpleegbaarheid

Voor het inzien van stukken uit de archieven van het Waterschap Rijn en IJssel dient u de stukken vooraf te reserveren. Dat doet u door een stuk aan te vragen via de 'reactie-knop' bij de beschrijving. Binnen uiterlijk 2 werkdagen ontvangt u een reactie per mail waarin wordt aangegeven wanneer het stuk is in te zien in de studiezaal. In de regel zal dat ongeveer een week na de aanvraag zijn. Vragen? info@ecal.nu of tel. 0314 787078

Toegang

Inventaris

Other descriptive information

Geschiedenis van het waterschap

Organisatie van het waterschap

Het Waterschap van de Oude IJssel, gelegen in de Gelderse Achterhoek, kent een bewogen geschiedenis. Sedert de moeizame oprichting in 1880 en de jaren voortslepende strijd om instandhouding [NOTE Zie: Vos J.G. en Stork G.J.B., Het land van de Oude IJssel en zijn waterschap, (1980), p 19-53] , heeft het waterschap zich een vaste plaats verworven in het Gelderse. Niet alleen onderging en ondergaat de bevolking de invloed van dit publiekrechtelijk orgaan, ook het karakter van het landschap werd en wordt in hoge mate bepaald door de activiteiten van het waterschap, dat een oppervlakte omvat van ca. 36.000 ha.

In de periode 1958-1980, waarover deze inventaris handelt, wordt de ontwikkeling van het waterschap gekenmerkt door belangrijke veranderingen in organisatorisch opzicht en door uitvoering van een aantal grote verbeteringswerken [NOTE Zie: Ver Loren van Themaat R., De Oude IJssel, de veelzijdige rol van het water, (1966)] , die de structuur van het landschap en de waterhuishouding drastisch hebben veranderd.

Tot 1954 kende het waterschap op bestuurlijk niveau een complexe organisatie. Volgens de bepalingen in het reglement van 1882 werd het waterschap verdeeld in een hoofdafdeling en vier afdelingen [NOTE Zie: "Het land van de Oude IJssel en zijn Waterschap", p 137] : Aabeken, Linkeroeverbeken, Slingebeken en Wischbeken. Het bestuur van de hoofdafdeling, dat was samengesteld uit een watergraaf, twee heemraden en zes hoofdgeërfden, droeg zorg voor de verbetering en het onderhoud van de Oude IJssel en Aastrang. Tevens oefende het toezicht uit over de afdelingen van het waterschap. Deze functioneerden zelfstandig en stonden onder leiding van poldermeesters en geërfden. Gedurende de jaren vijftig werd veelvuldig en uitgebreid gediscussieerd over mogelijke reorganisatie van de organisatiestructuur. De landelijke tendens tot concentratie van waterschappen leidde in 1954 tot de opheffing van de hoofdafdeling. De waterstaatkundige taken werden aan de vier afdelingen toevertrouwd, terwijl het toezicht over de afdelingen uitgeoefend bleef worden door een waterschapsbestuur, samengesteld uit een watergraaf, vier heemraden en acht hoofdgeërfden.

Ondanks de bezwaren van de afdelingen besloot de provincie Gelderland bij reglementswijziging van 1960 tot verdere concentratie. De afdelingen werden opgeheven en het waterschap was voortaan één en ondeelbaar. Het bestuur is sedertdien samengesteld uit een watergraaf, vijf heemraden en vijfentwintig hoofdgeërfden, tezamen het Gecombineerd College vormend. Het Dagelijks Bestuur bestaat uit de watergraaf en de vijf heemraden, die op voordracht van het Gecombineerd College door de Kroon worden benoemd. De hoofdgeërfden worden door de stemgerechtigde ingelanden van d vijf kieskringen, waarin het waterschap sedert 1960 is onderverdeeld, direct gekozen. Het bestuur wordt bijgestaan door een secretaris en een hoofd Technische Dienst. Naast reorganisatie van de organisatiestructuur vond ook een aantal malen grenscorrecties plaats. Zo werd in 1961 een gedeelte van het gebied van het waterschap overgedragen aan het in dat jaar opgerichte Polderdistrict Rijn en IJssel [NOTE Zie: inv. nr. 65] . Door de opheffing van de buitenpolder Netterden vond in 1966 opnieuw een grenswijziging plaats [NOTE Zie: inv. nr. 65] . Door deze grenscorrecties nam de totale oppervlakte van het waterschap af van 37.000 ha tot 36.000 ha.

Het reglement van het waterschap geeft expliciet een drietal doelstellingen aan, met de uitvoering waarvan het waterschap is belast [NOTE Zie: inv. nr. 61] :
waterbeheersing van de gronden
bescherming van het water
onderhoud en verbetering van de Oude IJssel als kanaal van scheepvaart.

Over de combinatie van waterhuishoudkundige taken en beheer en exploitatie van een scheepvaartkanaal is sedert de oprichting van het waterschap menigmaal van gedachten gewisseld. Ook in de periode 1958-1980 bleef dit gegeven een onderwerp van gesprek. Vooral de te heffen scheepvaartlasten werden door menigeen als een drukkende last ervaren. Het was dan ook tot volle tevredenheid van het bestuur dat, in de vergadering van het Gecombineerd College van 24 juni 1976, de watergraaf kon mededelen dat de scheepvaartlasten per 1 januari 1976 door het rijk en de provincie zouden worden overgenomen [NOTE Zie: "Het land van de Oude IJssel en zijn Waterschap", p 133] . Dit betekende een aanzienlijke lastenverlichting welke zeer welkom was gelet op de explosieve stijging van de waterschapslasten sinds 1964. De belangrijkste reden hiervoor was de voltooiing van de verbetering van de Oude IJssel en Aastrang en de verbetering van de hoofdbeken en andere belangrijke watergangen. De kosten voor de uitvoering van deze werken werden immers gedeeltelijk omgeslagen over het gebouwd en ongebouwd gelegen binnen het waterschap. Tussen 1958 en 1980 werden o.a. verbeteringswerken uitgevoerd in het gebied van de Akkermansbeek, Beneden-Slinge, Bergerslagbeek, Bielheimerbeek-Boven-Slinge, Entinkwaterleiding, Haartse waterleiding-Dambeek, Keizersbeek, Lange Sloot, Schaarsbeek, Snijders Veerbeek, Wijnbergse Loopgraaf en de Zompesloot; terwijl het verbeteren van de afwatering in het gebied van de Twenteroute, het Woold en de diverse ruilverkavelingen eveneens ter hand werd genomen. Door deel te nemen aan de Gemeenschappelijke Regeling Dijkverbetering Gelderland werd bovendien gewerkt aan de aanleg van hoogwaterkeringen langs de Oude IJssel tussen Doesburg en Doetinchem. Hoewel ook na 1980 nog werd gewerkt aan de uitvoering van deze werken werden de meeste projecten tussen 1958 en 1980 voltooid.

Naast de verbeteringswerken stond ook de lastenregeling in deze periode in het middelpunt van de belangstelling [NOTE Zie: "Het land van de Oude IJssel en zijn Waterschap", p 131-133] . In 1972 werd een nieuwe regeling vastgesteld, waardoor een einde kwam aan een zich vele jaren voortslepende discussie over de wijze van vaststelling en hoogte van de aanslagen. Niet alleen wordt sedert dat jaar onderscheid gemaakt tussen hoofdafwatering en detailontwatering maar evenzeer in diverse soorten gronden en gebouwen, op basis van een stelsel van classificatie.
Zo kon op 15 juli 1980, bij de viering van het honderd jarig bestaan van het waterschap worden teruggekeken op een rijke historie, waarvan de laatste twintig jaar niet de geringste bijdrage heeft geleverd.

Geschiedenis van het archief

Wanneer in februari 1958 het bestuur van het waterschap besluit toe te treden tot de afdeling Registratuur van de Unie van Waterschapsbonden, en zich voorneemt de code voor de ordening der archieven van de waterschappen bij de opberging van de archiefbescheiden "van het secretariaat en eventueel de technische dienst" [NOTE Zie: inv. nr. 102] , komt er een einde aan een periode waarin de ordening van het archief was gebaseerd op seriematige, chronologische berging van de stukken in combinatie met een eigen rubriekenstelsel. Voortaan was het de bedoeling een zaaksgewijze ordening toe te passen volgens de op de U.D.C. gebaseerde code.

Met behulp van de registrator van de Unie zou de nieuwe wijze van berging van de archiefbescheiden worden opgezet. Toen in 1960 de afdelingen werden opgeheven en het waterschap één en ongedeeld werd, waren de gevolgen voor de administratie groot. Het aantal op te bergen stukken nam zeer toe, mede als gevolg van het feit dat de Technische Dienst werd uitgebreid. Doordat de administratie geen ervaring had met een nauwgezette zaaksgewijze ordening, en expertise van buitenaf niet werd aangetrokken, bleef de toepassing van de code veelal beperkt tot rubrieksgewijze berging van de stukken, waarbij lang niet in alle gevallen consequent te werk werd gegaan. Wanneer de behoefte daaraan bestond, werden de stukken afkomstig uit de afdelingsarchieven die inmiddels naar het waterschapsgebouw in Terborg waren overgebracht, gelicht, en gevoegd bij nieuw aangelegde of bij reeds gevormde dossiers. Doordat bovendien in 1958 geen cesuur was aangebracht, bevonden zich in het archief, gevormd op basis van de code, evenzeer stukken daterend van voor 1958, die waren gelicht uit de chronologische serie ingekomen stukken, of uit het gebruikte rubriekenstelsel. Hoewel tussen 1961 en 1963 de archieven van de hoofdafdeling en de afdelingen, 1880-1960, werden geïnventariseerd [NOTE Zie: inv. nr. 103] werd deze vermenging niet ongedaan gemaakt, noch later voorkomen. Het feit dat deze inventarisatie bovendien geschiedde op basis van een archivistisch gezien onjuiste cesuur t.a.v. de hoofdafdeling, nl. 1960 in plaats van 1958, heeft eveneens vermenging van archiefbescheiden tot gevolg gehad.

Zoals hierboven werd gememoreerd, nam het aantal archiefstukken als gevolg van de reorganisatie van het waterschap in 1960 sterk toe. Vergunningen die voor 1960 door de afdelingsbesturen werden afgegeven, werden voortaan centraal gearchiveerd. Hetzelfde gold voor de uitvoering van de onderhouds- en verbeteringswerken. Doordat de lastenheffing nu centraal geschiedde viel er een explosieve toename te constateren van archiefbescheiden behorend tot de kadastrale boekhouding. De inschakeling in 1979 van de Stichting KAFI te Arnhem ten behoeve van de automatisering van de kadastrale boekhouding, bespaarde weliswaar tijd en energie, maar veroorzaakte gelijktijdig een overvloedige hoeveelheid archiefbescheiden in de vorm van computeruitdraaien.

Voor de financiële boekhouding valt een zelfde constatering te doen. Tot 1962 werd de boekhouding gevoerd volgens het kameraal systeem, waarbij met behulp van kasboeken en registers van ontvangsten en uitgaven de rekening werd opgesteld. Door de toename van de werkzaamheden werd in 1962 een boekhoudmachine aangeschaft, die handmatig inboeken overbodig maakte. Voortaan werd bij het opmaken van de rekening gebruik gemaakt van kasboeken, journalen, sub-grootboeken en grootboeken. Ook de salarisadministratie hield bij deze ontwikkelingen gelijke tred. De administratie was niet de enige afdeling die zorg droeg voor de archivering van de stukken. Ook de Technische Dienst was van oudsher gewoon archief te vormen. Dit archief, dat voornamelijk bestond uit dubbelen en kopieën van stukken die zich in het archief van de administratie bevonden, was geordend volgens een eigen rubriekenstelsel. Dit systeem dateerde van lang voor de aansluiting bij de afdeling Registratuur van de Unie van Waterschapsbonden en heeft gefunctioneerd tot mei 1987. Wanneer de situatie dit vereiste werden stukken gelicht uit het archief van de administratie en gevoegd bij de stukken in het schaduwarchief, zodat originelen vermengd raakten met kopieën. Doordat ook de rayonhoofden, werkzaam in dienst van het waterschap sedert de reorganisatie van 1960, behoefte hadden aan een werkarchief, werden door hen schaduwarchieven gevormd, waarin eveneens dubbelen en kopieën vermengd werden met originele archiefbescheiden.
De archiefstukken van de Technische Dienst en de administratie bevonden zich verspreid over diverse vertrekken van het waterschapsgebouw, tot aan de zolder toe.

De tekeningen en kaarten kenden eenzelfde lot. Het grootste gedeelte van het bestand, daterend uit het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw, bevond zich in slechte toestand op de zolder van het gebouw, overgeleverd aan sterk schommelende klimatologische omstandigheden. De overige kaarten en tekeningen bevonden zich in daarvoor aangeschafte hangkasten, welke in diverse vertrekken waren geplaatst. Een gedeelte van de kaarten en tekeningen was voorzien van een archivistische beschrijving.
Verantwoordelijk voor het vervaardigen van de in vele gevallen unieke collectie kaarten en tekeningen waren de Kon. Ned. Heidemij en het ingenieurs- en architectenbureau van Hasselt en De Koning te Nijmegen, die zorg droegen voor de uitvoering van de verbeteringswerken. Een gedeelte van de door hen vervaardigde bescheiden is in eigendom overgedragen aan het waterschap en voorzien van een catalogus en een inventaris [NOTE Catalogus van calques, augustus 1885; Inventaris van kaarten en tekeningen, vervaardigd door Van Hasselt en De Koning] . Met name de originele kaarten en tekeningen van de verbeteringswerken, uitgevoerd in de zestiger en zeventiger jaren bevinden zich momenteel nog in het bezit van de Kon. Ned. Heidemij te Arnhem. Hopelijk zullen ook zij spoedig worden overgedragen.

Evenzo als in 1958 geen duidelijke scheiding werd aangebracht tussen archiefbescheiden gevormd in de periode voor en na de invoering van de code, zo werd de per 1 januari 1981 toegepaste nieuwe, herziene code van 1979, ook niet gebruikt om het archief af te sluiten. Wel noteerde men de nieuwe classificatie op de dossieromslagen, soms met handhaving van de oude omslag, soms door deze te vervangen. Dossiers werden overgebracht van de kluis op de administratie naar de archiefbewaarplaats wanneer de omvang daartoe aanleiding gaf. Dit had tot gevolg dat zowel in de dossiers in de archiefbewaarplaats als in de kluis op de administratie archiefbescheiden konden worden gevonden uit de periode van voor 1958, uit de periode 1958-1980 en uit de periode van na 1980. Doordat bovendien de werking van de code niet voldoende duidelijk was door het ontbreken van kennis op het gebied van archiefvorming, werd, naast de code, opnieuw gebruik gemaakt van een eigen rubriekenstelsel. Kennis van de berging der stukken hing, door het ontbreken van een dossierinventaris, in hoge mate af van het geheugen van degene die de stukken had geborgen.

Verantwoording van de inventarisatie

De inventarisatie van het archief gevormd in de periode 1958-1980 is verlopen in een viertal fases:
a. aanbrengen van cesuren
b. opschoning
c. integratie schaduwarchieven Technische Dienst
d. beschrijven en ordenen van de archiefbestanddelen.

Ad a. Aanbrengen cesuren

Bij de aanvang van de inventarisatiewerkzaamheden bevonden de archiefbescheiden zich verspreid over het waterschapsgebouw. Door het ontbreken van duidelijke cesuren werden bescheiden door elkaar aangetroffen afkomstig uit de periode 1882-1987. Op grond van het feit dat het waterschap zich in 1958 aansloot bij de afdeling Registratuur van de Unie van Waterschapsbonden is gekozen voor het aanbrengen van een cesuur in dat jaar.
De tweede cesuur is aangebracht in 1981, aangezien sedert 1 januari 1981 de administratie de in 1979 gewijzigde code voor de ordening van de archieven van waterschappen, heeft toegepast.
Als gevolg van deze werkwijze is het archief van het waterschap in drie grote blokken verdeeld:

Het archief gevormd in de periode 1880-1957

Inventarisatie van dit archief vond plaats in de jaren 1961-1963. Hierbij werd echter een onjuiste cesuur aangebracht, op grond van de organisatorische veranderingen binnen het waterschap in plaats van op grond van archieftechnische veranderingen. Bepaalde archiefstukken gevormd in de periode 1958-1960 zijn uit dit archiefblok verwijderd en gevoegd bij het blok gevormd in de periode 1958-1980. Ook omgekeerd is hetzelfde gedaan. Archiefstukken welke zich bevonden in het archiefblok 1958-1980, maar behoren tot het archief gevormd in de periode 1880-1957, zijn afgezonderd.
Te zijner tijd dient het archief 1880-1957, evenals de archieven van de afdelingen, hergeïnventariseerd te worden.

Het archief gevormd in de periode 1958-1980

Stukken daterend van voor 1958 zijn gelicht en gevoegd bij de bescheiden van het archiefblok 1880-1957. Ten aanzien van zaken die voor 1 januari 1958 een aanvang hebben genomen en eerst na 1 januari 1958 werden afgesloten, zijn de betreffende archiefbescheiden in het archiefblok 1958-1980 geplaatst. In bepaalde gevallen is daar, om praktische redenen, van afgezien. Eenzelfde werkwijze is gehanteerd met betrekking tot archiefstukken gevormd in de periode 1958-1980, en waarvan de zaak waar zij betrekking op hebben, zich in de jaren tachtig heeft voortgezet. Dit heeft tot gevolg gehad dat de inventaris van het archief van het waterschap, gevormd in de periode 1958-1980, ook stukken bevat van oudere en jongere datum. Dit is in de titel aangegeven door het jaartal van het oudste en jongste stuk tussen ( ) te plaatsen.

Het archief gevormd sedert 1981

Ad b Opschoning

De totale omvang van de archiefbescheiden gevormd in de periode 1880-1987 bedroeg bij de aanvang van de inventarisatiewerkzaamheden ruim 240 strekkende meters. Het in de periode 1961-1963 geïnventariseerde archief van de hoofdafdeling en de archieven van de afdelingen nemen hiervan ca. 30 m voor hun rekening. Aan de hand van de lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van de organen van waterschappen dagtekenende van na 1850, kon 130 m worden vernietigd (zie Bijlage II). Op termijn komt bovendien nog eens 13 m voor vernietiging in aanmerking. Met name dubbelen en kopieën, voor zover de originele stukken bewaard zijn, die zich bevonden in de schaduwarchieven van de Technische Dienst, de bijlagen van de rekening (m.u.v. de nummers van de kapitaaldienst), grote delen van de kadastrale boekhouding, waaronder perceels- en artikelkaarten, en computeruitdraaien, en de vele routinematige stukken werden vernietigd. Bij de opschoning zijn boeken, foto's, krantenknipsels, folders, e.d., voor zover geen archiefstukken, uit de dossiers verwijderd. Uiteindelijk bedraagt de omvang van het archiefblok 1958-1980 32 m.

Ad c Integratie schaduwarchieven Technische Dienst

In overleg met de Technische Dienst is besloten de schaduwarchieven op te schonen en de voor bewaring in aanmerking komende archiefbescheiden te voegen bij de archiefstukken aanwezig op de administratie. Voor de toekomst is gekozen voor een centraal archief.

Ad d Beschrijven en ordenen van de archiefbestanddelen

Nadat cesuren waren aangebracht, de opschoning had plaatsgevonden en de integratie van de archiefstukken afkomstig van de Technische Dienst was voltooid, is overgegaan tot de feitelijke beschrijving en ordening van de bestanddelen. Daarbij is uitgegaan van het basisschema Inventaris Waterschapsarchieven II, opgesteld door de Provinciale Archiefinspectie van Zuid-Holland.

In een aantal gevallen is, tengevolge van inconsequent toepassen van de code, afgeweken van de oude orde. Zo zijn de stukken afkomstig uit de objectdossiers van de keurwatergangen, waarin zowel vergunningen als stukkenbetreffende aanleg, verbetering en onderhoud door elkaar waren geborgen, geplaatst in de rubrieken waarop zij betrekking hebben.
De oorspronkelijke chronologisch geborgen en van een volgnummer voorziene akten van koop, verkoop en ruiling, zijn bij de inventarisatie geplaatste in de rubrieken aankoop, verkoop en ruiling.

Ten aanzien van de berging van de stukken betreffende beheer en onderhoud is onderscheid gemaakt tussen aanleg, verbetering en instandhouding. In de oude ordening ontbrak deze onderverdeling. Tevens is onderscheid gemaakt tussen de stukken betreffende de verbetering en het onderhoud van de Oude IJssel voor zover het scheepvaartkanaal was en voor zover het dat niet was. Kosten gemaakt voor het instandhouden van het scheepvaartkanaal worden immers geboekt op de aparte rekening voor het scheepvaartkanaal, terwijl de uitgaven gedaan voor de instandhouding van de Oude IJssel voor zover geen scheepvaartkanaal, betrekking hadden op de waterhuishouding en als zodanig voortkwamen in de waterschapsrekening. Voor zover mogelijk zijn financiële stukken m.b.t. de uitvoering van verbeteringswerken, geplaatst bij de verbeteringswerken zelf.

De ordening van de vergunningen is gedeeltelijk gewijzigd. De vergunningen van de keurwatergangen, geborgen in de objectdossiers, zijn per keurwatergang geordend, identiek aan de wijze van berging gedaan door de administratie. De vergunningen uitgegeven m.b.t. de Oude IJssel en Aastrang zijn onderverdeeld naar soort. Een nader onderscheid is bovendien gemaakt voor vergunningen m.b.t. de Oude IJssel uitgegeven op grond van het scheepvaartreglement, een onderverdeling die in de oorspronkelijke ordening ontbrak. Het verband met de kaarten- en tekeningverzameling is bij de inventarisatie hersteld. Hierbij is gebruik gemaakt van verwijzingen naar de door de Technische Dienst in 1985 samengestelde "Catalogus van calques" en naar de "Inventaris van kaarten en tekeningen", opgesteld door het ingenieursbureau Van Hasselt en De Koning. Met name de originele calques van de onderhouds- en verbeteringswerken, uitgevoerd door deze bedrijven, staan in deze nadere toegangen vermeld. De in de inventaris van een eigen nummer voorziene kaarten en tekeningen zijn nader beschreven in Bijlage I. Op grond van praktische argumenten is afgezien van het opnemen in deze bijlage van kaarten en tekeningen die een onderdeel vormen van een verzamelbeschrijving.
Tenslotte zijn de archiefbescheiden verpakt in zuurvrij papier en voorzien van een inventarisnummer, geplaatst in de archiefbewaarplaats.

Keywords

Subjects:
APEX
Verkeer en Waterstaat

Record creator

Waterschap van de Oude IJssel

Rate this content

Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.

Add feedback

Contact this institution

Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.

Not all required fields have been filled in.

Full name*

Your full name is required

Email address*

Your email address is required

Your message*

A message is required

Archives Portal Europe help guide

Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.

Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search

The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:

  • archival documents (Search in archives),
  • names of person and organisations that created, worked with and maintained these documents (Search in names),
  • Institutions currently holding the documents (Search in institutions).

When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.

This will only show results that include documents that have been digitised and are available online

Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them

Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:

  • Title: search terms will appear in the title, or name, of the description
  • Content Summary: search terms will appear in the main description of the document or of the collection
  • Reference code: it is the identifier of the archival material as provided by the institution. Use this option if you know the exact reference code of the material you are looking for

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person.
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation.

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:

  • Name: search term appears in the name of the institution. It can be the full name of an archival institution or only parts of it.
  • Place: search term appears in the address or area of the institution. It can be the city or town, where the archival institution is located or any other place of importance (e.g. previous locations)

  • A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds, up to item level.
  • A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • A source guide is a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions.
    You can filter by one or more entity types:
  • A person (e.g. John Locke, or Jean Jaques Rousseau);
  • A family (e.g. Bonaparte, or Helgason);
  • A corporate body, i.e. the name of an institution, organisation, or company (e.g. Ministerie van Justitie, or Electro Mecánica Antonio Armentano)

Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.

Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.

  • Choose "List view" to view the results in a simple list, ordered according to relevance or date
  • Choose "Context view" to view the results in the hierarchical structure of the holding archives.

For more details see Research Tools

Please sign in to save your searches.

A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.

A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.

You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter by type of descriptive document:

  • "Holdings Guide": an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • "Source guide": a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions. a description of the archival collections available. Similar to Holdings guides
  • "Finding aid" provides more detailed descriptions of the archival materials of specific collections or fonds

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of digital object you are interested in:

  • Text: most documental material, such as administrative records, letters, manuscripts etc.
  • Image: includes photographs, posters, maps.
  • Sound: sound recording with no images
  • Video: moving images with or without sound
  • Unspecified: indicates that the holding institution has not specified the type of digital object
  • 3D: 3-d digital objects

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)

  • Full dates includes normalised date information available for date-based searches. It is recommended to combine this selection with the filters "Start timespan" and "End timespan" for more details.
  • Only descriptive dates provides the date information in human-readable format.
  • No date either includes documents where the creation date is unknown, or where date information is not in a machine-readable format

Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation

You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of entities:

  • Person (e.g., John Locke or Jean Jaques Rousseau)
  • Family (e.g., the family Bonaparte)
  • Corporate body (an institution, organisation, or company, e.g. the "Ministerie van Justitie")
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version

What kind of suggestion would you like to make?

  • Assign to topic: assign this record to one of our Topics. Topics are created following the Unesco Thesaurus
  • Suggest translation: If you have translated this archival description or the documents themselves, please send it to us as a .doc or .pdf file
  • Connect to another resource: If this object relates to another resource in Archives Portal Europe, or anywhere else on the web (e.g., an article on Wikipedia), you can suggest it to be linked to this resource
  • Other: If you have any other relevant material, such as a transcription of the document, please upload it and let us know here

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence

This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even commercially, as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence

This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs

This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

Return to search Make a suggestion Contact this institution