Return to search

Stichting 'Doetinchemse Ziekenhuizen'

1899-1990 Reference: 0465

View context

Nederland
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Finding aid sub-groups

P. Meerdink
2021
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Nederlands

Physical description

6,375

General remarks

#guid

44AE81369F174D2C8F635D18D2C39370

Toegang

Inventaris

Gemeente

Doetinchem

Other descriptive information

De archiefvormers

Het Algemeen, sedert 1950 Wilhelmina ziekenhuis te Doetinchem

Dr. J. Bardet, sedert 1892 gemeentelijk geneesheer in de gemeenten Stad - en Ambt Doetinchem, was een stuwende kracht bij de oprichting van de 'Vereeniging voor Ziekenverpleging te Doetinchem Stad', die in 1898 rechtspersoonlijkheid verwierf. Doelstelling van deze vereniging was het inrichten van een huis te Doetinchem voor een verpleegster ten behoeve van zieken, die niet thuis konden worden verzorgd. In een oude school aan het Prinsenhof, nabij de huidige Missetstraat, was plaats voor een verpleegsterswoning, met een hulpmiddelendepot en één ziekenkamer. De eerste verpleegster hield zich in 1899 vooral bezig met wijkverpleging. In 1905 bouwde de vereniging echter een echt ziekenhuisje aan de Varsseveldseweg, waaraan twee verpleegsters verbonden waren. Dit was het begin van het Algemeene ziekenhuis, waar Bardet als bestuurslid jarenlang een vaste wekelijkse bezoeker was.
In november 1946 verzocht de vereniging voor Ziekenverpleging aan de landelijke organisatie het Groene Kruis om de wijkverpleging over te nemen, hetgeen resulteerde in de oprichting van de Groene Kruis-afdeling Doetinchem. De vereniging kreeg in 1950 onder invloed van de Classis Zutphen van de Nederlands Hervormde kerk als geldschieter een kerkelijke signatuur. De verenigingsnaam werd veranderd in 'Protestantse Ziekenverpleging Doetinchem' en het ziekenhuis werd herdoopt tot 'Wilhelmina ziekenhuis'. Men betrok in 1965 een nieuwe huisvesting op een terrein van de havezate Hagen aan de Kruisbergseweg te Doetinchem.

Het bestuur van het ziekenhuis werd in 1970 ondergebracht in de stichting Wilhelmina ziekenhuis Doetinchem, die in het kader van de fusie met het St. Jozef ziekenhuis haar taken en bevoegdheden, gebouwen en inventaris in 1976 overdroeg aan de stichting Doetinchemse ziekenhuizen. Op het terrein van het Wilhelmina ziekenhuis aan de Kruisbergseweg werd in 1987 een begin gemaakt met de bouw van het Slingeland ziekenhuis, dat in het voorjaar van 1991 officieel werd geopend.

Het St. Jozef ziekenhuis te Doetinchem

Begin jaren "20 werd op initiatief van de Doetinchemse pastoor dr. G.A. IJsselmuiden met hulp van Deense religieuze zusters een RK ziekenhuisje met wijkverpleging ingericht in de villa 'Djoekoe Mentjek', gelegen aan het einde van de Varsseveldseweg. In september 1923 werd dit pand overgedragen aan de de zusters van de Congregatie van St. Jozef te Amersfoort. Dit was het begin van het St. Jozef ziekenhuis. In 1951 werd een Bestuurscommissie ingesteld, die namens de congregatie was belast met de sanering, reorganisatie en uitbreiding van het ziekenhuis. De bestuurlijke taken en bevoegdheden werden opgedragen aan de daartoe opgerichte stichting St. Jozef ziekenhuis Doetinchem, die de inventaris van het ziekenhuis overnam van de congregatie. Het Algemeen bestuur van de stichting bestond uit aanvankelijk uit vier religieuzen en drie leken-leden en een bisschoppelijk commissaris. Aangezien de organisatorische en zakelijke problemen bleven voortduren, trad dit eerste stichtingsbestuur reeds per 1 mei 1952 af. De Bestuurscommissie bleef waarnemend tot een nieuw stichtingsbestuur was geformeerd. Nadat de zusters hun bestuurszetels hadden opgegeven en het ziekenhuis overgedragen, kon men eindelijk een begin maken met de sanering, reorganisatie en uitbreiding.
Het bestuur ofwel het 'College van Regenten' bepaalde het beleid. Het 'Directorium', bestaande uit de directeur-geneesheer en de directeur-econoom, geassisteerd door een adjunct-directrice, was belast met de algemene dagelijkse leiding van de dienst in het ziekenhuis. De stichting kocht in 1959 ook het St. Antonia ziekenhuis in Terborg aan, dat werd ingericht als verpleegtehuis voor chronisch zieken. In de periode 1955-1962 kende het St. Jozef ziekenhuis te Doetinchem jaarlijkse bouwaktiviteiten, waarvan het zusterhuis 'de Slinge' het sluitstuk vormde. In 1970 werd door een verbouwing de beddencapaciteit belangrijk uitgebreid, onder andere met een speciale kinderafdeling.

Het stichtingsbestuur droeg in het kader van de fusie met het Wilhelmina ziekenhuis met ingang van 1976 haar taken en bevoegdheden, gebouwen en inventaris over aan de stichting Doetinchemse ziekenhuizen. Op het terrein van het Wilhelmina ziekenhuis aan de Kruisbergseweg werd in 1987 een begin gemaakt met de bouw van het Slingeland ziekenhuis, dat najaar 1990 gereed kwam en voorjaar 1991 officieel geopend werd.

Het St. Antonia ziekenhuis te Terborg

Sedert 1958 viel ook de verpleging in het St. Antonia ziekenhuis te Terborg onder de verantwoordelijkheid van de directie van het St. Jozef ziekenhuis. Nadat de stichting St. Jozef ziekenhuis Doetinchem in april 1959 het St. Antonia ziekenhuis van de gelijknamige stichting had aangekocht en de in Terborg werkzame religieuze zusters waren vertrokken, werd dit ziekenhuis ingericht als verpleegtehuis voor chronisch zieken. De Terborgse stichting behield de exploitatie van een kraamcentrum en Kruisgebouw.
In 1968 verhuisde het verpleegtehuis van de Walstraat naar nieuwbouw aan de Industrieweg in Terborg. In het kader van de aanstaande fusie met het Wilhelmina ziekenhuis besloot het bestuur van het St. Jozef ziekenhuis in februari 1975 om de bedrijfseconomische en juridische banden met het St. Antonia verpleegtehuis te verbreken. Met ingang van 1 juli 1975 werd het verpleegtehuis ondergebracht in een nieuwe stichting St. Antonia Verpleeghuis als een zelfstandige instelling, die zich richt op hulpbehoevende ouderen en daartoe een verpleegtehuis exploiteert. Aan de Industrieweg is thans gevestigd het 'Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia'.

De stichting 'Samenwerkende Ziekenhuizen Doetinchem'

Vanaf 1971 kwam een regelmatig overleg op gang over toekomstige samenwerking en fusie van de beide Doetinchemse ziekenhuizen. In 1973 werd de stichting Bestuursraad Samenwerkende Doetinchemse Ziekenhuizen ingesteld, dit was echter voornamelijk een gespreksplatform voor de zelfstandig functionerende ziekenhuisbesturen. Daar kwam al snel verandering in toen als vervolg de stichting 'Samenwerkende Doetinchemse Ziekenhuizen' werd opgericht.
Deze stichting kende een Gemeenschappelijk Bestuur met een neutrale externe voorzitter. Onder de bezielende leiding van voorzitter Alfred Mozer kregen de ziekenhuisbestuurders opdrachten mee naar huis om struikelblokken op te ruimen en compromissen te sluiten, zoals over de verdeling van specialismen tussen de twee lokaties, en dergelijke. De integratie van de onderdelen van beide ziekenhuizen werd met hulp van ondersteunende commissies in goede banen geleid. De beide stichtingen 'St. Jozef ziekenhuis Doetinchem' en 'Wilhelmina ziekenhuis Doetinchem', waarin de ziekenhuizen waren ondergebracht, bleven tijdens dit proces vooralsnog in stand. Het doel was echter om uiteindelijk samen op te gaan in een sociaal- en economisch gezonde en evenwichtige organisatie in één ziekenhuis onder één bestuur.

De stichting 'Doetinchemse Ziekenhuizen'

Met ingang van 1 januari 1976 droegen de stichtingsbesturen van de beide ziekenhuizen hun taken en bevoegdheden, gebouwen en inventaris over aan de nieuwe stichting Doetinchemse Ziekenhuizen. Daartoe was in juli 1975 het St. Antonia Verpleegtehuis in Terborg reeds van het St. Jozef ziekenhuis te Doetinchem afgesplitst en verzelfstandigd.
Voorlopig bleef het personeel werkzaam op de twee lokaties van de beide ziekenhuizen, maar waren de specialismen over deze beide verdeeld. In 1987 legde de Doetinchemse burgemeester op het terrein van het Wilhelmina ziekenhuis aan de Kruisbergseweg de eerste steen voor de nieuwbouw van een gemeenschappelijke huisvesting. Het nieuwe Slingeland ziekenhuis kwam in de herfst van 1990 gereed en werd in het voorjaar van 1991 officieel geopend.

De bestanden

Sint Jozef ziekenhuis

Tot 1952 fungeerde de vestiging van de Congregatie van de Zusters van St. Jozef te Amersfoort als hoofdkantoor voor de ordezusters te Doetinchem. Daar werden de zakelijke aangelegenheden van het ziekenhuis te Doetinchem en de persoonlijke aangelegenheden van de gedetacheerde zusters behandeld en gearchiveerd. De Amersfoortse correspondentie betreffende het Doetinchemse ziekenhuis beslaat de periode 1923-1951 en is in kopie aanwezig, zie inv.nr. 549. Tijdens de bestuurlijke verwikkelingen rond de sanering, reorganisatie en uitbreiding van het St. Jozef ziekenhuis fungeerde een externe Bestuurscommissie als waarnemend bestuur tot in 1952 een nieuw stichtingsbestuur was geformeerd. De notulen van deze commissie zijn incompleet. Het commissielid dr. Casparie te Sneek heeft een deel van het dossier betreffende de Doetinchemse kwestie gedeponeerd in het archief van de Vereniging van Katholieke Ziekenhuizen. Het andere deel werd vanwege de gevoeligheden tijdelijk toevertrouwd aan commissielid notaris H.S. Tromp te Zutphen (later te Groenlo) en is naderhand aan het ziekenhuisbestuur overgedragen. Vanaf oktober 1951 werd het St. Jozef ziekenhuis te Doetinchem bestuurd door een tijdelijk stichtingsbestuur, vervolgens weer door de Bestuurscommissie, tot het aantreden van het College van Regenten in 1952. Veel oudere bestanddelen van het archief dateren uit deze jaren.
De stichting St. Jozef ziekenhuis Doetinchem droeg haar taken en bevoegdheden, gebouwen en inventaris met ingang van 1976 over aan de nieuwe stichting Doetinchemse Ziekenhuizen. In de jaren "80 bevonden zich de archieven van het St. Jozef ziekenhuis op diverse lokaties in het complex, hetgeen in een plaatsingslijst was vastgelegd. De streekarchivaris van het Samenwerkingsverband Oost-Gelderland, als co-auteur van het gedenkboek 'Van roeping tot beroep', nam met toestemming van het bestuur het oude archief onder zijn hoede. Onder zijn beheer werd daarop een concept-inventaris vervaardigd.

De serie bestuursnotulen bevat in de periode 1952-1968 een groot aantal financiële bijlagen. De toenmalige administrateur-econoom stelde behalve de jaarstukken ook maandelijkse en halfjaarlijkse rapporten op, waarin veel exploitatiegegevens zijn verwerkt. Jaarverslagen van de periode 1952-1971 ontbreken, financiële jaarstukken zijn wel aanwezig. In de jaren 1960-1967 hield echter de voorzitter van het bestuur in januari een nieuwjaarsrede, die een terugblik en prognose met veel feitelijke gegevens bevat en daardoor het karakter van een jaarverslag heeft. Stukken gemerkt met een numerateur betreffen vergaderstukken van het bestuur van het St. Jozef ziekenhuis, waarbij de eerste twee cijfers het jaar aangeven, de overige het volgnummer.

Sint Antonia verpleegtehuis te Terborg

Dit verpleegtehuis, voorheen ziekenhuis, was eerder gevestigd aan de Walstraat in Terborg. De verpleging aldaar kwam in 1958 onder de verantwoordelijkheid van het St. Jozef ziekenhuis Doetinchem, dat gebouw en inventaris in april 1959 overnam. In het kader van de aanstaande fusie van het St. Jozef ziekenhuis met het Wilhelmina ziekenhuis te Doetinchem werd het St. Antonia verpleegtehuis in Terborg in 1975 verzelfstandigd en ondergebracht in een afzonderlijke stichting met een eigen bestuur en directie.
Ten behoeve van de raadpleging zijn bijna alle stukken betreffende het St. Antonia ziekenhuis Terborg, merendeels van de periode 1959-1975, bijeengeplaatst als een gedeponeerd bestand van het St. Jozef ziekenhuis, aangezien zowel bestuur en beheer als taakuitvoering onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van het St. Jozef ziekenhuis als gemeenschappelijk bestuur viel. Gegevens betreffende gemeenschappelijke onderwerpen zijn echter niet altijd te scheiden: voor gegevens over patiëntenzorg of jaarrekeningen van het St. Antonia verpleegtehuis Terborg in de periode 1959-1975 zie daarom ook onder St. Jozef ziekenhuis Doetinchem bij Patiëntenzorg en bij Financiële administratie de jaarstukken van de stichting St. Jozef ziekenhuis. Personeelsbladen waren in deze periode gemeenschappelijk, zie onder St. Jozef ziekenhuis bij Documentatie.

Wilhelmina ziekenhuis, voorheen Algemeen ziekenhuis

Het bestuur van de vereniging voor Ziekenverpleging te Doetinchem, sinds 1950 vereniging voor Protestantse ziekenverpleging Doetinchem geheten, fungeerde als Algemeen bestuur van het ziekenhuis. De geneesheer-directeur regelde, waar nodig in overleg met het Dagelijks bestuur, de aktuele ziekenhuisaangelegenheden. Van het archief is, waarschijnlijk ten behoeve van de werkgroep Gedenkboek, een plaatsingslijst opgemaakt.
Het verenigings archief is niet omvangrijk. Waarschijnlijk zullen er bij bestuursleden thuis wel stukken verloren gegaan bij het bombardement van de Doetinchemse binnenstad in maart 1945. De stukken vermeld in de plaatsingslijst zijn echter ook niet alle meer aanwezig. Tekeningen en andere stukken betreffende de bouw van het nieuwe Wilhelmina ziekenhuis aan de Kruisbergseweg te Doetinchem in de jaren "60 zijn niet aangetroffen. Mogelijk zijn deze gebruikt bij de integratie van bouwdelen van het Wilhelmina ziekenhuis in de nieuwbouw van het Slingeland ziekenhuis en aldus in het archief van dit ziekenhuis terecht gekomen. Enkele afgedwaalde stukken betreffende overleg en samenwerking met het St. Jozef ziekenhuis zijn terechtgekomen in bestand SARA 1117.

Stichting 'Doetinchemse Ziekenhuizen', voorheen 'stichting 'Samenwerkende Doetinchemse Ziekenhuizen'

De deelbestanden van het archief van de stichting Doetinchemse ziekenhuizen betreffen de archieven van de rechtsvoorgangers van het bestuur van het huidige Slingeland ziekenhuis aan de Kruisbergseweg te Doetinchem.
In de periode 1973-1975 waren de stichtingen St. Jozef ziekenhuis Doetinchem en Wilhelmina ziekenhuis Doetinchem nog zelfstandig. Ze waren vertegenwoordigd in het Gemeenschappelijk Bestuur van de stichting 'Samenwerkende Doetinchemse Ziekenhuizen', om bindende gemeenschappelijke besluiten te nemen betreffende het wegruimen van struikelblokken en het sluiten van compromissen. Stukken betreffende de stichting Samenwerkende Doetinchemse Ziekenhuizen zie onder gedeponeerde bestanden.
De stichtingen van beide ziekenhuizen hielden op te bestaan nadat de besturen per 1 januari 1976 hun taken en bevoegdheden, gebouwen en inventaris hadden overgedragen aan de nieuwe stichting Doetinchemse Ziekenhuizen. De bestuursstukken van de nieuwe stichting Doetinchemse Ziekenhuizen zie het hoofdbestand.

Afgedwaalde stukken

Afgedwaalde stukken zijn aangetroffen in bestand SARA 1117 afkomstig van H.J.L. Ovink, architect te Doetinchem. Deze stukken betreffen het Wilhelmina ziekenhuis en het integratietrajekt van de samenwerkende Doetinchemse ziekenhuizen en werden door Ovink beheerd als bestuurslid van het Wilhelmina ziekenhuis en tevens als secretaris van de fusiecommissie. De plaatsingslijst zie onder Aanhangsel.

De bewerking

De volgorde van de dozen van het bestand en hun inhoud bleek bij aanvang van de inventarisatie verstoord. Los aangetroffen stukken bleken te zijn gebruikt door de werkgroep, die in de periode 1985-1989 was belast met de samenstelling van een gedenkboek.
Daarbij waren bescheiden van het St. Jozef ziekenhuis, het Wilhelmina ziekenhuis en de werkgroep vermengd geraakt. Lopende de huidige inventarisatie werden enkele concepten van inventarissen aangetroffen. De daarin gebruikte afzonderlijke nummering van deelbestanden is niet gehandhaafd. Deze zijn geïntegreerd in het huidige hoofdbestand, dat een doorlopende nummering heeft.
De stukken van het St. Jozef ziekenhuis werden blijkens opschriften op onderwerp opgeborgen in mappen. Deze indeling in mappen was niet meer aanwezig en de inhoud bleek soms samengevoegd en vermengd, waardoor de chronologische volgorde verloren ging. Waar mogelijk is deze verstoring ongedaan gemaakt.
In het bouwtekeningenbestand bleken bladen van enkele series over meerdere dozen verspreid. Bij de reconstructie daarvan is de oude orde soms slechts globaal aangegeven. Dit betreft de oude inventarisnummers JZ-96 t/m 100 en JZ-162 t/m 165.
Voor de gedeponeerde bestanden van de beide ziekenhuizen is gekozen voor de bestandsnaam 'Besturen en direktie van'. Aangezien het gaat om voortgezet beleid en beheer, is in de rubricering van een nader onderscheid tussen deze besturen afgezien, om dubbele rubrieken en beschrijvingen te vermijden. In de beschreven inventarisnummers is dit onderscheid waar mogelijk wel gehandhaafd.

Aanwezige chemische fotokopieën en stukken met plakbandreparaties zijn zoveel mogelijk vervangen door moderne kopieën. Nietjes en paperclips, kunststof omslagen en spiraalruggen zijn verwijderd. Dubbele exemplaren van bouwtekeningen, verslagen en jaarstukken zijn vernietigd.
Het beginjaar 1899 van het bestand is ontleend aan het oudste jaarverslag van de Vereniging voor Ziekenverpleging te Doetinchem. Het eindjaar 1990 is ontleend aan een memo in het bestand van de werkgroep Gedenkboek en aan een nummer van het personeelsblad van de stichting Doetinchemse Ziekenhuizen van dat jaar.

Bronnen

St. Jozef ziekenhuis - opening 1970 (ECAL, Doet 201).
100 Jaar ziekenhuis 1898-1998 (ECAL, Doet 213).
Dijk, J.J.C. van, B. van Leeuwen e.a. Van roeping tot beroep, ontwikkeling van de Doetinchemse ziekenhuizen 1898-1990. Slingeland ziekenhuis, Doetinchem 1990 (ECAL, Doet 69).
Brochure 'Slingeland ziekenhuis, open dag 25-26-27 oktober 1990' (ECAl, Maga 2547).
St. Antonia ziekenhuis Terborg zie: Blaricum, F.X.M. van. Zes eeuwen Terborg, geschiedenis van de parochie van de H. Georgius te Terborg. [Terborg 1979] p. 72-79 (ECAL, Oude 81).
Wielenga, F. 'Mozser, Alfred (1905-1979)' in: Biografisch Woordenboek van Nederland deel 4. Den Haag 1994.

RK ziekenhuis: bewoners zie ook Bevolkingsregister Doetinchem gezinskaarten 1910-1920, kaarten J58-J61.
Wijkverpleging: zie ook SARA 0426 Kruisvereniging Doetinchem 1925-1976.
Doetinchemse artsen: zie ook SARA 0427 KNMG afdeling 'Oude IJssel' te Doetinchem (1933) 1945-1997.

Keywords

Subjects:
Gezondheidszorg

Record creator

Vereniging voor (Protestantse) Ziekenverpleging te Doetinchem

Zusters van de Congregatie van St. Jozef

Stichting St. Jozef Ziekenhuis

St. Antonia Verpleegtehuis

Bouwcommissie Wilhelmina Ziekenhuis

Commissie van Goede Diensten

Stichting Wilhelmina Ziekenhuis

Adviescommissie

Ondernemingsraad St. Jozef Ziekenhuis

Medisch-verpleegkundige commissie

Juridische - of statutencommissie

Financieel-economische commissie

Stichting (Bestuursraad) Samenwerkende Doetinchemse Ziekenhuizen

Personeelscommissie

Gemeenschappelijke Ondernemingsraad

Stichting Doetinchemse Ziekenhuizen

Werkgroep Gedenkboek

Rate this content

Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.

Add feedback

Contact this institution

Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.

Not all required fields have been filled in.

Full name*

Your full name is required

Email address*

Your email address is required

Your message*

A message is required

Archives Portal Europe help guide

Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.

Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search

The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:

  • archival documents (Search in archives),
  • names of person and organisations that created, worked with and maintained these documents (Search in names),
  • Institutions currently holding the documents (Search in institutions).

When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.

This will only show results that include documents that have been digitised and are available online

Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them

Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:

  • Title: search terms will appear in the title, or name, of the description
  • Content Summary: search terms will appear in the main description of the document or of the collection
  • Reference code: it is the identifier of the archival material as provided by the institution. Use this option if you know the exact reference code of the material you are looking for

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person.
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation.

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:

  • Name: search term appears in the name of the institution. It can be the full name of an archival institution or only parts of it.
  • Place: search term appears in the address or area of the institution. It can be the city or town, where the archival institution is located or any other place of importance (e.g. previous locations)

  • A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds, up to item level.
  • A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • A source guide is a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions.
    You can filter by one or more entity types:
  • A person (e.g. John Locke, or Jean Jaques Rousseau);
  • A family (e.g. Bonaparte, or Helgason);
  • A corporate body, i.e. the name of an institution, organisation, or company (e.g. Ministerie van Justitie, or Electro Mecánica Antonio Armentano)

Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.

Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.

  • Choose "List view" to view the results in a simple list, ordered according to relevance or date
  • Choose "Context view" to view the results in the hierarchical structure of the holding archives.

For more details see Research Tools

Please sign in to save your searches.

A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.

A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.

You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter by type of descriptive document:

  • "Holdings Guide": an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • "Source guide": a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions. a description of the archival collections available. Similar to Holdings guides
  • "Finding aid" provides more detailed descriptions of the archival materials of specific collections or fonds

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of digital object you are interested in:

  • Text: most documental material, such as administrative records, letters, manuscripts etc.
  • Image: includes photographs, posters, maps.
  • Sound: sound recording with no images
  • Video: moving images with or without sound
  • Unspecified: indicates that the holding institution has not specified the type of digital object
  • 3D: 3-d digital objects

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)

  • Full dates includes normalised date information available for date-based searches. It is recommended to combine this selection with the filters "Start timespan" and "End timespan" for more details.
  • Only descriptive dates provides the date information in human-readable format.
  • No date either includes documents where the creation date is unknown, or where date information is not in a machine-readable format

Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation

You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of entities:

  • Person (e.g., John Locke or Jean Jaques Rousseau)
  • Family (e.g., the family Bonaparte)
  • Corporate body (an institution, organisation, or company, e.g. the "Ministerie van Justitie")
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version

What kind of suggestion would you like to make?

  • Assign to topic: assign this record to one of our Topics. Topics are created following the Unesco Thesaurus
  • Suggest translation: If you have translated this archival description or the documents themselves, please send it to us as a .doc or .pdf file
  • Connect to another resource: If this object relates to another resource in Archives Portal Europe, or anywhere else on the web (e.g., an article on Wikipedia), you can suggest it to be linked to this resource
  • Other: If you have any other relevant material, such as a transcription of the document, please upload it and let us know here

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence

This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even commercially, as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence

This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs

This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

Return to search Make a suggestion Contact this institution