Return to search

Archief Studentenraad Vrije Universiteit (Amsterdam)

1955-1992 Reference: ARCH01423

View context

The Netherlands
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Finding aid sub-groups

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
( Cruquiusweg 31 , 1019 AT Amsterdam , Nederland )
Finding aid is in Dutch
Overzicht collectie

Scope and content

Inhoud

Notulen beleidsraad en bestuur en andere vergaderstukken (vanaf 1964), jaarverslagen, correspondentie; dossiers betreffende commissies, onder andere Commissie Buitenland, werkgroepen, acties, bestuursstructuur, studiefinanciering, bezettingen, Landelijk Overleg Grondraden (LOG), Landelijke Studenten Vakbond, Rode Eenheid Sociologie, Rode Eenheid Psychologie en de Nederlandse Studentenvereniging voor Wereldrechtsorde Amsterdam.

Stukken van bestuursleden Frans Berkers, Erica Burggraaff, Tineke Hengst, Andre Hofman, Elli Izeboud, Margreet Onrust, Jan-Dirk Pronk, Victor Rutgers, Erna Treurniet en Henk Jan van Vliet.

Record creators history

Geschiedenis

Studentenraad Vrije Universiteit (SRVU) opgericht in 1947 door het studentencorps aan de VU 'ter behartiging van sociaal-economische en onderwijstechnische belangen van studenten...'.

Archival history

Geschiedenis archiefbeheer

De acquisitie van het archief door het IISG is mede tot stand gekomen door de inspanningen van de auteurs van het boek 'Bijzondere Studenten' . Een tijdens een SRVU-reünie gedane oproep aan oud-activisten om materiaal af te staan, heeft aanvullingen op het archief opgeleverd. Het eigenlijke archief is steeds bewaard in het gebouw van de SRVU. Binnen het bestuur was slechts incidenteel een bestuurslid belast met de verantwoordelijkheid voor het archief. Dit vormt een gedeeltelijke verklaring voor de lacunes in het archief. Daarnaast is bij de verhuizing van het SRVU-onderkomen van de z.g. gele barak naar de z.g. blauwe barak in het cursusjaar 1982/83 een deel van het archief weggegooid. Het is onduidelijk of bij deze grote schoonmaak veel relevant materiaal is weggegooid, of dat het slechts duplicaten betrof. Het archief is in de loop van 1989 overgebracht naar het IISG. Later zijn nog enkele aanvullingen gevolgd.

Processing information

Bewerking

Inventaris gemaakt door Bouwe Hijma in 1993; aanvulling gemaakt in 1999; aanvullingen 2009, 2017 en 2019 door Bouwe Hijma.

System of arrangement

Ordening

Met de inventarisatie van het in 1989 overgebrachte gedeelte is een begin gemaakt door Ineke Deurwaarder, een van de auteurs van de genoemde bundel over de geschiedenis van de SRVU. Zij schreef tevens het grootste deel van deze inleiding. De inventarisatie is in 1993 afgerond door ondergetekende. Bij de inventarisatie is in grote lijnen de indeling aangehouden die is gehanteerd bij de ordening van het archief van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA). Omdat de individuele personen die archiefmateriaal hebben afgestaan zonder uitzondering een lange staat van dienst binnen de SRVU achter zich hebben, daarin verschillende functies vervulden en soms als enige nog over de originele stukken beschikten, is in een vroeg stadium besloten af te zien van een uitsplitsing tussen persoonlijke archieven enerzijds en de archieven van bestuur en commissies anderzijds. De individuele archiefgevers gingen accoord met opname van de door hen afgestane archivalia in een algemeen SRVU-archief. Waar deze informatie relevant leek, is bij de beschrijving vermeld van wie de stukken afkomstig zijn.

Conditions governing access

Raadpleging

Vrij

Inv. nr.16 was gesloten tot 01.01.2000.

Preferred citation

Aanbevolen citeerwijze

Archief Studentenraad Vrije Universiteit (Amsterdam), inventory number ..., International Institute of Social History, Amsterdam

Extent

11.75 m. meter

Other descriptive information

DE GESCHIEDENIS VAN DE SRVU (1)

De geschiedenis van de Studentenraad Vrije Universiteit (SRVU) hangt nauw samen met de wijze waarop studentenbelangen - in de meest brede zin van het woord - in de loop der tijd op de Vrije Universiteit (VU) behartigd zijn. Om het belang van de oprichting van de SRVU te kennen, moeten we terug naar de voorgeschiedenis.
Vanaf de oprichting van de VU in 1880 zijn studenten vertegenwoordigd in zogenaamde gezelligheidsverenigingen (corpora en verenigingen op levensbeschouwelijke grondslag). Daarnaast zijn er organisaties die vanuit de universiteit georganiseerde voorzieningen aanboden (culturele-, sport- en andere vormende organisaties). Deze groepen kunnen namens de aangesloten studenten een of meerdere vertegenwoordigers afvaardigen in het enige voor studenten toegankelijke universitaire overlegorgaan, de Civitasraad. In deze raad zijn alle geledingen van de universiteit vertegenwoordigd. In de praktijk had de Civitasraad beperkte macht, waardoor de inspraak van studenten bij het reilen en zeilen van de universiteit beperkt was, en vaak op informele wijze moest worden georganiseerd. In 1947 wordt door het studentencorps aan de VU de Studentenraad Vrije Universiteit opgericht ter behartiging van sociaal-economische en onderwijstechnische belangen van de studenten'. Sociaal-economische belangenbehartiging krijgt pas gestalte met de oprichting van het bureau studentenbelangen, van waaruit de Studentenraad zijn activiteiten organiseert. De belangrijkste activiteiten van de raad zijn dan gelegen in de materië1e belangenbehartiging en het organiseren van bijeenkomsten rond culturele en politiek-maatschappelijke themata. Daarnaast vertegenwoordigt de raad de belangen van studenten in verschillende commissies van de Civitasraad. De SRVU vertegenwoordigt op dat moment in naam alle studenten van de W. Een deel van de verplichte studentenbijdrage komt dan ook ten goede aan de SRVU. Met de groei van de studentenaantallen na de Tweede Wereldoorlog neemt de roep om een gestructureerde inspraakmogelijkheid voor studenten toe. Interne democratisering wordt een strijdpunt, zowel binnen de overkoepelende studentenorganisaties als op het niveau van universitair bestuur. Op landelijk niveau wordt de macht van de corpora en de studentenhiërarchie in de Nederlandse Studentenraad (NSR) met succes ter discussie gesteld, in eerste instantie door de Studentenvakbeweging (SVB). Het gevolg hiervan is dat de bij de NSR aangesloten grondraden (waarvan de Studentenraad VU er dus een is) ook moeten democratiseren. Dit luidt het einde in van het a-politieke karakter van het gros der traditionele studentenorganisaties. De SVB zet de toon. Er vindt een bewustzijnsverandering plaats onder studenten, waardoor eisen inzake verbetering van de sociaal-economische positie van studenten, inspraakmogelijkheden in het universitair bestuur e.d. langzaamaan gemeengoed worden.
Voor de eerste verkiezingen voor de grondraad SRVU formeren zich kiesverenigingen, ten dele rond de traditionele gezelligheidsverenigingen, ten dele als meer politiek ge6ngageerde groepen. Het is overigens niet zo dat het hier een waterscheiding betreft: een deel van het kader van de SVB was en blijft gewoon lid van het corps. Wat de SVB onderscheidt van de gezelligheidsverenigingen, is een uitgewerkte politieke visie. Dit verschil is niet blijvend. De nieuwe kiesverenigingen, gedwongen zich een politieke visie aan te meten, nemen punten van het SVB-program over (niet zo verwonderlijk, daar het programma van de SVB een uitwerking is van problemen waar bijna elk lid van de studentenpopulatie mee te maken krijgt en waarover een zekere consensus bestaat).
De plaats van de SRVU binnen de studentenverenigingen wordt als gevolg van het interne democratiseringsproces in de eerste plaats duidelijker afgebakend en bovendien van groter gewicht. Vanaf 1964 is de SRVU spreekbuis van wat genoemd wordt de algemene studentenbelangen, en ondanks een trage groei slaagt de SVB er in aan het eind van de jaren 160, net als in de NSR, zich binnen de SRVU te profileren als belangenbehartiger pur sang'. De SVB is er in geslaagd de studentenbelangen het best te behartigen, de oppositiepartijen trekken zich terug waardoor de jaarlijkse verkiezingen voor de studentenraad overbodig worden. Vanaf 1969 verandert de organisatiestructuur van de SRVU. De beleidsraad wordt het beleidsbepalende orgaan en benoemt zowel de leden van het bestuur als de leden van de verschillende SRVU-commissies. In de beleidsraad hebben in principe individuele leden zitting. De meeste bezoekers zijn echter afgevaardigden van bij de SRVU aangesloten progressieve (sub)faculteitsverenigingen.
De SRVU sluit de jaren zestig, waarin de organisatie zo ingrijpend veranderde, af met de eerste tegen de universiteit en haar bestuurders gerichte actie: de bezetting van het Provisorium in 1969 met als inzet interne en externe democratisering van de universiteit. Dit onderwerp speelt al jaren en zou nog jaren de discussie binnen de universiteit beheersen. Na deze bezetting raakt de studentenbeweging aan de VU in een impasse, de activisten zijn teleurgesteld over de resultaten van de actie. Een nieuwe groep activisten gaat zich vanaf het begin van de jaren zeventig bezig houden met onder meer een ideologische herori6ntering. op een aantal faculteiten worden Rode Eenheden gevormd, die zich verenigen in het studentenblad Krak. Het kader, de Krak-groep, bezint zich op de plaats van wetenschap en introduceerde de 'Sosjalistische studie'. Dergelijke initiatieven vinden weinig gehoor bij de achterban en de SRVU kiest er voor zich te scharen achter het Politieke Vakbondsconcept, zoals de meeste landelijke bonden. Vanaf dat moment vormen de faculteitsgroepen de spil van de SRVU. Zij vaardigen leden af naar de beleidsraad en bepalen zo het beleid van de universitaire vakbond SRVU. Het politieke vakbondsconcept bepaalt tot 1977 het SRW-beleid. In de jaren zeventig worden de activiteiten van de SRVU in belangrijke mate bepaald door de strijd voor democratisering en tegen het overheidsbeleid, waaronder de acties tegen collegegeldverhogingen (op de VU krachtig bijgezet met dertien bezettingen) en tegen het beleid inzake de studiefinanciering. Andere actiepunten concentreerden zich rond de herstructurering (het voorstel om de studieduur te verlagen naar 4 jaar) en de bestuurlijke hervormingen.
Het vraagstuk van de politieke discriminatie en de bijzondere status van de VU (rol van de Vereniging op Gereformeerde grondslag, de doelstelling van de VU) blijven de gehele geschiedenis door een rol van betekenis spelen. Buitenlandacties blijven een constante in de SRW-geschiedenis. Met name de contacten van de VU met Zuid-Afrika zijn voor de SRVU-ers onaanvaardbaar en geven herhaaldelijk aanleiding tot protestacties.
De aandachtspunten in de jaren tachtig zijn grotendeels reacties op het overheidsbeleid, zoals dat in de jaren zeventig is ingezet. Er vinden bezettingen plaats uit protest tegen de operatie Taakverdeling en Concentratie (TVC) in 1983 en de Studiefinancieringsplannen in 1985. Kleinere bezettingen en demonstraties richten zich tegen de al genoemde bestuurlijke hervormingen, verkortingen van de cursusduur (invoering van de Tweefasen-structuur) en tegen algemene bezuinigingen op het Hoger Onderwijs.
Het 'buitenlandkomitee' organiseert twee grote solidariteitsacties: VU voor Nicaragua in 1986 en Vrije Universiteit voor een Vrij Zuid-Afrika in 1987. Daarnaast zoekt men aansluiting bij landelijke acties tegen Shell.

DE ORGANISATIE VAN DE SRVU

Vòòr 1964

Een ledenraad. deze vergadert maandelijks. Leden zijn de vertegenwoordigers van stemgerechtigde, gezelligheids-, faculteits- en sociaal-culturele verenigingen. Daarnaast is een aantal niet-stemgerechtigde organisaties lid. De leden van het bestuur worden door cobptatie benoemd. De voorzitter komt altijd uit het Corps. Er zijn twee actieve commissies: commissie buitenland en commissie-onderwijs. De SRVU is vertegenwoordigd in de Civitasraad en de Nederlandse Studenten Raad (NSR).

1964-1971

De ledenraad is samengesteld uit 25 individuele leden, die in jaarlijkse verkiezingen direct gekozen worden uit kiesverenigingen. De ledenraad kiest uit haar midden het bestuur en de afgevaardigde naar de NSR. Voorzitters van commissies ('kommissie-buitenland', 'kommissie-onderwijs', 'kommissie-sociaal' en 'kommissie-pers en publiciteit') worden uit de ledenraad benoemd. In 1969 houdt de ledenraad op te bestaan. Tot 1971 wordt een bestuur op informele wijze aangezocht. Ook in deze periode is de SRVU vertegenwoordigd in de Civitasraad en de NSR.

Vanaf 1971

Er zijn geen verkiezingen voor de ledenraad meer. De Ledenraad wordt Beleidsraad. Deze vergaderde eerst tweewekelijks, later maandelijks. Aangesloten verenigingen vaardigen vertegenwoordigers af naar de beleidsraad; zij worden geacht ruggespraak met de leden van de (sub)faculteitsverenigingen te houden. Het lidmaatschap van enkele faculteitsverenigingen en de SRVU is gekoppeld. Het bestuur wordt door co6ptatie benoemd. Er is een viertal commissies actief: -buitenland, onderwijs, sociaal en -organisatie. De SRVU is vertegenwoordigd in het Landelijk Overleg Grondraden (LOG)en de Universiteitsraad, vanaf 1973 door steun aan de Progressieve Kiesvereniging (PKV). Tussen 1980 en 1984 is er geen ledenvergadering. In mei 1984 wordt de maandelijkse beleidsraad opnieuw ingesteld. De aanwezigen zitten op persoonlijke titel. 'Buitenlandkomitee' en 'onderwijskomitee' zijn de enige comitds met een bepaalde mate van continuïteit. Daarnaast functioneren er enkele ad-hoc comités ('Stufi-komitee', 'Vrouwenvuist' 'De Geplukte Kip'). De SRVU is indirect vertegenwoordigd in de Universiteitsraad via de PKV. Met wisselende intensiteit is de SRVU ook actief in de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB).

Commissies en comités

Het 'buitenlandkomitee'. Dit is actief vanaf het begin van de jaren vijftig, en heet dan commissie buitenland. Over deze periode is geen materiaal in het archief opgeslagen. Belangrijkste activiteit van het 'buitenlandkomitee'/de 'buitenlandkommissie': incidentele informatieve avonden, contacten met buitenlandse studentenorganisaties en individuele studenten, het organiseren van studiereizen. Later worden groepen in het leven geroepen die zich (meestal als gevolg van internationale politieke ontwikkelingen) specifiek bezig houden met het organiseren van informatieavonden, acties en materiaal verzamelen over den land of regio. In het archief bevindt zich onder meer materiaal over Vietnam, Zuid(elijk) Afrika, Oost Europa en Midden en Zuid Amerika. Deze groepen richten hun aandacht ook op de contacten die de VU als universitaire instelling onderhoudt met buitenlandse universitaire instellingen of personen, zoals in Nicaragua, Vietnam en ZuidAfrika.
'Sektie Sociaal', 'Kommissie Sociaal': Is vanaf de oprichting van de SRVU belast met onder meer de materiële belangenbehartiging (het 'reduktieburo'), studentenhuisvesting en studentenverzekeringen. Onderafdelingen van deze sectie verdiepen zich in de positie van de vrouw binnen de SRVU en de universitaire wereld, de realisatie van een kresj en de z.g. 'sexpol' groep. 'Onderwijskomitee': coördineert discussies binnen de SRVU met betrekking tot de inhoudelijke visie op de inhoud en de functie van het wetenschappelijk onderwijs. Leidt acties tegen bestuurlijke hervormingen (vanaf 1968, later samen met de 1Sektie Demo') en tegen de z.g. Terloopse Centralisatie. Daarnaast discussie over herstructurering/herprogrammering van het wetenschappelijk onderwijs (met name standpunt tegen de verkorting van de studieduur).
In de jaren tachtig houdt het 'onderwijskomitee' zich bezig met de coördinatie van acties tegen de operatie Taakverdeling en Concentratie en organiseert naar aanleiding van de invoering van de Tweefasen-structuur een enquête onder VU-studenten over dit verkorte studieprogramma. In de jaren tachtig houdt men zich bezig met de Wet op het Wetenschappelijk Onderwijs (WWO) die in 1986 van kracht wordt.
'Demokratiseringskomitee', 'Demo-sektie', 'VU-comité demokratisering'. Houdt zich bezig met (interne en externe) democratisering van de universitaire instellingen en die van de VU in het bijzonder. Afvaardiging naar 'LOG-Demo'.
'Herstruktureringskomitee'. Dit richt zich op de problemen rond de herstructurering van het wetenschappelijk onderwijs (met name wordt stelling genomen tegen de nota Posthumus uit 1968 en de nota Hoger Onderwijs Voor Velen van minister Pais uit 1978, later uitmondend in de wetgeving rond de Tweefasenstructuur).

Andere bronnen

- Voor de periode 1947-1968 zijn de activiteiten van de SRVU traceerbaar in het archief van de Civitasraad van de Vrije Universiteit. Dit archief bevindt zich bij de Afdeling Posten Archiefzaken van de VU. - Over de activiteiten van de SRVU in de jaren 1964-1968 bevinden zich de nodige archiefstukken, afkomstig van Marius Ernsting , in de Collectie Nederlandse Studentenbeweging van Ger Harmsen (IISG). - Van de periodieken zijn vooral Ad Valvas, het universiteitsblad van de VU en daarnaast het onafhankelijke, maar aan de SRVU gelieerde studentenblad Pharetra van belang (laatstgenoemd blad is opgenomen in de bibliotheek van het IISG). - De archieven van Stennis, Vluggout en Frontaal, studentenperiodieken uit de jaren tachtig, bevinden zich bij de SRVU. - Een deel van de pamfletten en affiches van de SRVU is op een eerder tijdstip overgebracht naar de afdeling Sociale Bewegingen van de Universiteit van Amsterdam (deze afdeling is inmiddels gehuisvest in het gebouw van het IISG).

Noten

1. Zie voor een gedetailleerde geschiedenis van de SRVU: Rend van den Berg, Ineke Deurwaarder en Mans Kuipers, Bijzondere studenten. 40 Jaar studentenbeweging aan de Vrije Universiteit. Amsterdam: VU Uitgeverij, 1989.
2. Rik Vuurmans, Plaatsingslijst van het archief van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam 1945-1986. Amsterdam: Stichting Beheer IISG, 1989.

Keywords

Onderwerpen

Subjects:
Youth and students movements
Education
Science and technology
Geographic names:
Netherlands
Personal names:Burggraaff, Erica Rutgers, Victor
Corporate names: ASVA Landelijk Overleg Grondraden (LOG) Nederlandse Studentenraad (NSR) Studenten Vakbeweging (SVB) Vrije Universiteit
Genre of the material:

Archival material
Corporate names: Studentenraad Vrije Universiteit (SRVU)
Corporate names: Landelijk Overleg Grondraden (LOG)

Language of the material

Dutch

Record creator


Creator:

Studentenraad Vrije Universiteit (Amsterdam)

Content provider

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

( Cruquiusweg 31 , 1019 AT Amsterdam , Nederland )

Rate this content

Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.

Add feedback

Contact this institution

Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.

Not all required fields have been filled in.

Full name*

Your full name is required

Email address*

Your email address is required

Your message*

A message is required

Archives Portal Europe help guide

Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.

Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search

The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:

  • archival documents (Search in archives),
  • names of person and organisations that created, worked with and maintained these documents (Search in names),
  • Institutions currently holding the documents (Search in institutions).

When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.

This will only show results that include documents that have been digitised and are available online

Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them

Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:

  • Title: search terms will appear in the title, or name, of the description
  • Content Summary: search terms will appear in the main description of the document or of the collection
  • Reference code: it is the identifier of the archival material as provided by the institution. Use this option if you know the exact reference code of the material you are looking for

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person.
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation.

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:

  • Name: search term appears in the name of the institution. It can be the full name of an archival institution or only parts of it.
  • Place: search term appears in the address or area of the institution. It can be the city or town, where the archival institution is located or any other place of importance (e.g. previous locations)

  • A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds, up to item level.
  • A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • A source guide is a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions.
    You can filter by one or more entity types:
  • A person (e.g. John Locke, or Jean Jaques Rousseau);
  • A family (e.g. Bonaparte, or Helgason);
  • A corporate body, i.e. the name of an institution, organisation, or company (e.g. Ministerie van Justitie, or Electro Mecánica Antonio Armentano)

Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.

Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.

  • Choose "List view" to view the results in a simple list, ordered according to relevance or date
  • Choose "Context view" to view the results in the hierarchical structure of the holding archives.

For more details see Research Tools

Please sign in to save your searches.

A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.

A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.

You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter by type of descriptive document:

  • "Holdings Guide": an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • "Source guide": a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions. a description of the archival collections available. Similar to Holdings guides
  • "Finding aid" provides more detailed descriptions of the archival materials of specific collections or fonds

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of digital object you are interested in:

  • Text: most documental material, such as administrative records, letters, manuscripts etc.
  • Image: includes photographs, posters, maps.
  • Sound: sound recording with no images
  • Video: moving images with or without sound
  • Unspecified: indicates that the holding institution has not specified the type of digital object
  • 3D: 3-d digital objects

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)

  • Full dates includes normalised date information available for date-based searches. It is recommended to combine this selection with the filters "Start timespan" and "End timespan" for more details.
  • Only descriptive dates provides the date information in human-readable format.
  • No date either includes documents where the creation date is unknown, or where date information is not in a machine-readable format

Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation

You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of entities:

  • Person (e.g., John Locke or Jean Jaques Rousseau)
  • Family (e.g., the family Bonaparte)
  • Corporate body (an institution, organisation, or company, e.g. the "Ministerie van Justitie")
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version

What kind of suggestion would you like to make?

  • Assign to topic: assign this record to one of our Topics. Topics are created following the Unesco Thesaurus
  • Suggest translation: If you have translated this archival description or the documents themselves, please send it to us as a .doc or .pdf file
  • Connect to another resource: If this object relates to another resource in Archives Portal Europe, or anywhere else on the web (e.g., an article on Wikipedia), you can suggest it to be linked to this resource
  • Other: If you have any other relevant material, such as a transcription of the document, please upload it and let us know here

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence

This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even commercially, as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence

This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs

This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

Return to search Make a suggestion Contact this institution