Return to search

Archiefinventaris Zusters van de Goede Herder

1892-heden Reference: AR-Z141

View context

Nederland
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Finding aid sub-groups

https://proxy.archieven.nl/1212/D0768D673A794685B16A04BD97B4C41D
Zr. Angelien Delfgaauw, zr. Vianney Langenhoff, mw. Gentila Bruyns, Etienne van den Hombergh, Olga Minkema, Ruerd de Vries, Ad van Huijgevoort
2023
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Nederlands

General remarks

Archiefvormer

Zusters van de Goede Herder

Oudste en jongste stuk

1803/2018

Omvang in meters

28

Openbaarheid

Op alle documenten berust een embargo

Other descriptive information

Samenvatting

De congregatie van de Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder (of kortweg: De Goede Herder) vindt zijn oorsprong in 1829, toen zuster Maria Euphrasia Pelletier van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Liefde in Tours van de bisschop het verzoek kreeg een dochterklooster te Angers te stichtten. Het klooster, dat zij de “Goede Herder” noemde, was bedoeld om onfortuinlijke vrouwen en meisjes te helpen.

Klooster “De Goede Herder” was een groot succes en dochterstichtingen verspreidde zich snel over verschillende bisdommen. Om de eenheid en samenwerking tussen de verschillende instellingen te behouden, kreeg moeder Euphrasia in 1835 pauselijke toestemming tot oprichting van een generalaat, waarmee de “Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder in Angers” een zelfstandige congregatie onder de Regel van Augustinus werd.

In 1853 volgde de goedkeuring van de constituties door paus Gregorius XVI. De snelle groei van de congregatie zette zich voort. Bij het overlijden van moeder Euphrasia in 1868 waren er reeds meer dan honderd huizen van de Goede Herder, waar meer dan 2000 zusters werkten.

Op 30 maart 1860 vestigden de eerste Zusters van de Goede Herder zich op verzoek van mgr. F.J. van Vree aan de Hoge Rijndijk te Zoeterwoude. In 1879, 1892 en 1902 volgden kloosterinternaten in Haarlem, Velp en Tilburg. In 1910, bij het 50-jarig jubileum in Nederland, waren er 175 zusters, 340 ‘meisjes’ (ouder dan veertien jaar) en 235 jongere kinderen (ook wel “préservées” genoemd). De congregatie bouwde een reputatie op in de opvang van meisjes en werkt steeds nauwer samen met de overheid. Meisjes en jonge vrouwen kwamen via de voogdijraad, de politie of kerkelijke instanties bij instellingen van de Goede Herder terecht.

In de oorlog werden de internaten in Velp en Bloemendaal gevorderd door de Duitsers. In 1945 werd een groot deel van het complex in Velp verwoest. Na de oorlog werd het werk weer opgestart en werden te Leiden, Leiderdorp en Almelo tehuizen voor werkende meisjes geopend, onder de naam “Sancta Euphrasia”. Vanaf halverwege de jaren ’60 werd het internaatswerk wegens het gebrek aan roepingen ingekrompen.

In 2006 werd de Nederlandse Provincie officieel opgeheven en ging over naar een afzonderlijk huis, klooster Euphrasia, onder auspiciën van het generaal bestuur. Sinds 26 april 2012 maakt klooster Euphrasia deel uit van de BFMN-provincie (België, Frankrijk, Hongarije, Nederland). Daarmee kwam een einde aan 152 jaar zelfstandigheid en werd de bestuursverantwoordelijkheid overgedragen aan het provinciaal bestuur te Parijs.

Archiefvormer

Stichting en ontwikkeling

Naam

In Nederland stond de congregatie bekend als: De Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder; De Zusters van de Goede Herder; Congregatie van O.L. Vrouw van Liefde des Goeden Herders van Angers; of kortweg: De Goede Herder.

Internationaal heeft de congregatie de volgende namen: Congregationis Sororum a Bono Pastore; La congrégation de Notre-Dame de Charité du Bon Pasteur; Sœurs du Bon Pasteur d'Angers; The Congregation of Our Lady of Charity of the Good Shepherd (the Sisters of the Good Shepherd).

Afkorting R.G.S. (Religious of the Good Shepherd)

Stichting

In 1814 trad Rose Virginie Pelletier toe tot de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Liefde. De Congregatie van O.L. Vrouw van Liefde was in 1641 gesticht in Caen door de H. Johannes Eudes, met als doel de ‘verheffing’ van meisjes en jonge vrouwen. Pelletier, kloosternaam Maria Euphrasia, werd in 1825 tot overste van het klooster in Tours gekozen. In 1829 stichtte Maria Euphrasia op verzoek van de bisschop van Angers een dochterklooster van O.L. Vrouw van Liefde in Angers. Ze noemde het klooster “Goede Herder”, ter herinnering aan een instelling die vóór de Franse Revolutie in Angers vrouwen geholpen had.

Klooster “De Goede Herder” was een groot succes en dochterstichtingen verspreidden zich snel over verschillende bisdommen. Om de eenheid en samenwerking tussen de verschillende instellingen te behouden, verzocht moeder Euphrasia, gesteund door de bisschoppen van Angers, Poitiers, Grenoble en Metz, paus Gregorius XVI tot oprichting van een generalaat. Die toestemming kwam begin 1835, waarmee de “Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder in Angers” een zelfstandige congregatie onder de Regel van Augustinus werd. Moeder Maria Euphrasia Pelletier werd tot eerste Algemene Overste van de congregatie benoemd.

In 1853 volgde de goedkeuring van de constituties door paus Gregorius XVI. De snelle groei van de congregatie zette zich voort. Bij het overlijden van moeder Euphrasia in 1868 waren er reeds meer dan honderd huizen van de Goede Herder, waar meer dan 2000 zusters werkten. In 1933 is Maria Euphrasia zalig verklaard. In 1940 volgde haar heiligverklaring.

Vandaag de dag telt de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Liefde van de Goede Herder bijna 4000 leden die in meer dan 70 landen actief zijn.

Ontwikkeling internationaal

Het eerste huis van de Goede Herder buiten Frankrijk ontstond in 1838 in Rome. Daarna volgden Mons en Namur in België, München en Aken in Duitsland, Londen, Bristol en Glasgow in het Verenigd Koninkrijk en Louisville in de Verenigde Staten. In de negentiende eeuw volgden de stichtingen elkaar in hoog tempo op: Algiers in 1843, Montreal in 1844, Caïro in 1845, Bangalore in 1854, San Philipe (Chili) in 1855, Leiderdorp als eerste Nederlandse stichting in 1860, Melbourne in 1863. In 1868 telt de congregatie al acht provincies, 92 huizen, 1868 zusters en 349 novicen. Een aantal dat zou uitgroeien tot 390 huizen in 43 provincies in 1953.

Onder inv. nr. 1279 in het archief is een overzicht van de verschillende provincies en regionale spreiding te vinden. Inv. nr. 94 bevat statistieken per jaar, tot 2012. Op de website van de congregatie (http://www.bonpasteur.com/ en http://rgs.gssweb.org/en) is een actueel overzicht te vinden.

Ontwikkeling in Nederland

Op 30 maart 1860 vestigden de eerste Zusters van de Goede Herder zich op verzoek van mgr. F.J. van Vree aan de Hoge Rijndijk te Zoeterwoude. Van Vree maakte zich zorgen over een groeiende groep kinderen uit arme gezinnen, die ten tijde van de industrialisatie zonder toezicht op straat zwierven. Huis "De Goede Herder" moest de opvoeding van deze 'verwaarloosde kinderen' verzorgen. In de praktijk waren de meeste pupillen van de zusters voornamelijk meisjes in hun latere tienerjaren. Om financieel rond te komen werd er borduurwerk aangenomen en een wasserij geopend bij het klooster. Op 5 september 1860 trad de eerste novice in, Alida Vlasveld (zuster M. Liwina). In november 1864 werd zuster M. Jozef-Everard als overste geïnstalleerd en werden de kloosterboeken van het Frans naar het Nederlands vertaald. Tien jaar na de opening woonden er circa 70 pupillen in Zoeterwoude.

In 1879, 1892 en 1902 volgden kloosterinternaten in Haarlem, Velp en Tilburg. In 1910, bij het 50-jarig jubileum in Nederland, waren er 175 zusters, 340 ‘meisjes’ (ouder dan veertien jaar) en 235 jongere kinderen (ook wel “préservées” genoemd). De congregatie bouwde een reputatie op in de opvang van meisjes en werkte steeds nauwer samen met de overheid. Meisjes en jonge vrouwen kwamen via de voogdijraad, de politie of kerkelijke instanties bij de Goede Herder terecht. In 1927 richtten de zusters in Bloemendaal het eerste katholieke observatiehuis voor meisjes op, Maria Immaculata. Veel kinderen werden eerst hier naartoe gebracht, zodat op basis van hun achtergrond en problematiek bepaald kon worden welk internaat het meest geschikt was.

Op 15 maart 1927 vertrokken zes Nederlandse zusters naar Jakarta om daar een ‘heropvoedingshuis’ te stichten. In de oorlog werden de internaten in Velp en Bloemendaal gevorderd door de Duitsers. In 1945 werd een groot deel van het complex te Velp verwoest. Na de oorlog werd het werk weer opgestart en werden te Leiden, Leiderdorp en Almelo tehuizen voor werkende meisjes geopend, onder de naam “Sancta Euphrasia”. In 1953 kwam de Nederlandse stichting in Indonesië onder de provincie Colombo te vallen. Vanaf halverwege de jaren ’60 werd het internaatswerk wegens het gebrek aan roepingen ingekrompen. Sancta Euphrasia te Almelo werd overgedragen aan leken, het internaat voor jonge kinderen te Bloemendaal sloot, net als de stichtingen te Leiderdorp. In 1974 werd Larenstein gesloten, in 1982 voldgen het observatiehuis te Bloemendaal en “Sancta Euphrasia” te Velp. In 1983 verhuisden de zusters en 'dames' (oud-pupillen die bij de zusters zijn gebleven) naar de nieuwbouw “Euphrasia” te Bloemdaal, waardoor het grootste deel van de congregatie of daar, of in kloosterbejaardenoord Witven te Someren woont.

In 2006 werd de Nederlandse Provincie officieel opgeheven en overgegaan naar een afzonderlijk huis, klooster Euphrasia, onder auspiciën van het generaal bestuur. Sinds 26 april 2012 maakt klooster Euphrasia deel uit van de BFMN-provincie (België, Frankrijk, Hongarije, Nederland). Daarmee kwam een einde aan 152 jaar zelfstandigheid en werd bestuursverantwoordelijkheid overgedragen aan het provinciaal bestuur te Parijs.

Huizen in Nederland

Almelo, Vriezenveenseweg 207. Huize Alexandra, 1953-1983. Tehuis voor werkende meisjes in de stad. “Voor meisjes boven de jaren van de leerplicht, wier opvoeding gevaar loopt of verwaarloosd werd.” Geopend door de Duitse provincie van De Goede Herder in 1876, in 1949 aan de Nederlandse provincie overgedragen. In 1966 overgenomen door een stichting voor kinderbescherming, in 1983 werd ook het werk overgenomen door leken. Tot de sluiting in 2000 werkten nog drie zusters in Huize Alexandra.

Almelo, Ootmarsumsestraat 82. Sancta Euphrasia. 1953-1966. Tehuis voor werkende meisjes.

Bloemendaal, Krullenlaan 15. 1975-2010. Provincialaat.

Haarlem, Spaarne/Bloemendaal, Dennenweg 6. Huize Sint Jozef, 1879-2017. Internaat voor meisjes van 4 tot 14 jaar uit de burgerlijke stand. Vanuit Leiderdorp werd in 1879 in Haarlem een tweede huis geopend. In 1924 werd dit huis verplaatst naar de Dennenheuvel te Bloemendaal. In Bloemendaal werd een school gebouwd voor kinderen uit het internaat en het dorp. In 1927 werd ook een observatiehuis voor meisjes geopend, huize “Maria Immaculata” aan de Krommenlaan 2. In 1967 werd het St. Jozefinternaat gesloten en in 1982 het observatiehuis. In 1982/1983 werd het internaat afgebroken en vervangen door een kloosterbejaardenoord.

Someren, Beuvenlaan 5-7. Zorgcentrum Witven, 1963-1989. Het huis was bedoeld voor de opvang van vrouwen en meisjes, veelal via de Voogdijraad. In 1972 werd Witven een kloosterbejaardenoord en verzorgingshuis voor zusters van diverse congregaties. In 1989 is het gebouw overgedragen aan groepen Monialen.

Tilburg, Bredaseweg 375b. 1902-1962. Internaat voor weesmeisjes. De zusters stichtten een tehuis om 'gevallen meisjes en dezulke, wier zedelijk heil gevaar loopt, op te nemen en tot deugdelijke Christenen en nuttige leden der maatschappij te vormen'. Wegens ruimtegebrek verhuisden de zusters in 1962 naar Someren.

Velp, Laarweg 10. Huize Larenstein, 1892-1974. Tehuis voor voogdijkinderen van 15-21 jaar.

Velp, Laarweg 26. Sancta Maria (later: De Terp), 1932-1982. Tehuis voor werkende meisjes, overgangshuis (van gesticht naar maatschappij).

Zoeterwoude-Leiderdorp, Hoge Rijndijk 86. De Goede Herder, 1860-1972. Provincialaat, opvang voor vrouwen en meisjes. Het huis werd gesticht in 1860 door de eerste Zusters van de Goede Herder die vanuit Frankrijk naar Nederland kwamen. Sinds de stichting was het provincialaat en noviciaat hier gevestigd. De zusters verzorgden in dit huis meisjes en jonge vrouwen ouder dan veertien jaar “wier opvoeding gevaar loopt of wier karakter verbetering behoeft”. De Pius Almanak van 1935 vermeldt als doel: "Terugvoeren van meisjes die van het rechte pad zijn afgedwaald, opvoeding van verwaarloosde kinderen, of hen wier jeugd gevaar loopt. Observatiehuis voor meisjes te Bloemendaal." In 1978 werd het complex verkocht en afgebroken.

Zoeterwoude-Leiderdorp, Hoge Rijndijk 98. Sancta Euphrasia. Tehuis voor werkende meisjes.

Werkzaamheden

Het "eerste en voornaamste werk van de Congregatie van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder is de zedelijke opheffing van het jonge meisje en van de vrouw" (constituties 1956). Dit werk kon uitgevoerd worden in internaten en tehuizen voor minderjarigen, huizen voor ongehuwde moeders, vrouwengevangenissen en in missiescholen. In Nederland waren de zusters vooral werkzaam in verschillende gestichten en instellingen voor minderjarigen zonder voogd.

Missie

In maart 1927 vertrokken de eerste Zusters van de Goede Herder naar Batavia (nu Jakarta) in Indonesië om op verzoek van de plaatselijke burgerlijke autoriteiten een huis van de Goede Herder te openen. Na twee maanden bij de Ursulinen in Batavia om de taal te leren betrokken de zusters hun eerste huis, "Mater Dolorosa". Eind december 1927 was het huis met 24 pupillen al te klein. In 1931 werd een nieuw huis gebouwd te Meester Cornelis (nu Jatinegara; een stadsdeel van Jakarta), met plaats voor 100 internen. Het heropvoedingsgesticht nam meisjes van elke nationaliteit aan. Tijdens de oorlog werden de zusters geïnterneerd. Een deel van de pupillen bleef achter bij één zuster van Duitse origine, een ander deel werd ondergebracht bij de zusters Ursulinen. Pas in oktober 1947 kregen de zusters "Mater Dolorosa" weer terug. Om ook ongehuwde moeders op te kunnen nemen werd huize "Maris Stella" opgericht. In 1951 kwam het huis in Indonesië onder de provincie Colombo te vallen. Dit op verzoek van de Nederlandse provinciale raad: Nederland kon geen missionarissen meer sturen en die waren hard nodig. De Nederlandse zusters kwamen daarna terug naar Nederland. Op 22 mei 1991 werd Indonesië een zelfstandige provincie van de Goede Herder. Zie ook inv. nr. 1553 in het archief.

Vanaf 1994 waren de Zusters van de Goede Herder nauw betrokken bij missie en ontwikkelingsprojecten in Azië. Dit begon via zuster Mary Hayden, een Ierse zuster van de Goede Herder die als missionaris in Thailand werkzaam was. Zuster Hayden was op doorreis in Nederland en bracht zoals gebruikelijk in de congregatie, een bezoek aan de provinciaal overste, zuster Alphonsa Donders. Haar verhaal over de missie in Thailand was het begin van vele inzamelingsacties onder het uitgebreide netwerk van de Zusters van de Goede Herder, waar onder andere de zusters Ursulinen van Bergen deel van uitmaken. Voor de projecten van de Zusters van de Goede Herder in Thailand en omringende landen is in 2001 de stichting 'Fountain of Life' opgericht. Meer informatie is te vinden in het archief, rubriek 1.5.3, en in de publicatie 'Zusters van de Goede Herder in Nederland 1860-2007', te vinden in de leeszaal van het Erfgoedcentrum Lz-Z141.

Structuur en bestuur

Pauselijk of bisschoppelijk recht

De congregatie van de Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder in Angers is een congregatie van pauselijk recht. In 1853 zijn de constituties voor de eerste maal goedgekeurd door paus Gregorius XVI.

Rechtspersoon in Nederland

Stichting “De Goede Herder” was de rechtspersoon van de congregatie.

De Zusters van de Goede Herder hebben in Nederland veel verschillende stichtingen opgericht. Vaak waren er zelfs meerdere stichtingen actief in een enkel tehuis. Zo is stichting “Euphrasia” opgericht voor de oudere zusters in Bloemendaal, stichting “St. Jozef” voor de oudere dames in Bloemendaal, stichting “Witven” voor zusters en dames in Witven. Op basis van het archief is het moeilijk wijs te worden uit dit complexe verband aan stichtingen, door de slechte ordening maar ook omdat er meerdere huizen en stichtingen waren met de naam “Goede Herder” of “Euphrasia”. Veel stichtingen lijken maar korte tijd actief te zijn geweest, zoals stichting "Rosaire Fonds" voor financieel beheer, of fuseerden met andere stichtingen en kregen een nieuwe naam, zoals stichting Sint Jacob (fusie van stichting Euphrasia en stichting Sint Jozef) en stichting “De Goede Herder”, dat in 1973 werd opgericht als een overkoepelende stichting voor de verschillende internaten. Onder deze stichting vielen “Alexandra” in Almelo, het observatiehuis in Bloemendaal, “Larenstein” en “de Terp” in Velp.

Organisatiestructuur

De congregatie van de Goede Herder is een congregatie van pauselijk recht en erkent de paus als hoogste kerkelijke overheid. Daarnaast staat de congregatie ook onder de jurisdictie van de bisschop van het diocees. Van oudsher staat de congregatie onder bescherming van een kardinaal van de Romeinse curie, om de lijn met Rome kort te houden. Het generaal bestuur kon de hulp van de kardinaal-beschermer inroepen bij ernstige en belangrijke zaken.

De Generale Raad, bestaande uit de Generale Overste en de zes generale assistenten, is het belangrijkste bestuurlijke orgaan. Het generaal bestuur wordt gekozen door het generaal kapittel, dat elke zes jaar bijeen komt. Het generaal kapittel bestaat uit de generale overste, haar assistenten, secretaresse, en econome, de generale procuratrice te Rome, de provinciale oversten, de prieure (priores) van het moederhuis, een afgevaardigde van elke provincie, en een afgevaardigde van de huizen die rechtstreeks onder het moederhuis staan. De afgevaardigden werden gekozen op het provinciaal kapittel, bestaande uit de provinciale raad, de novicenmeesteres, de meesteres van het junioraat, de plaatselijke oversten en afgevaardigden, gekozen in de huiselijke kapittels.

De provinciale overste wordt benoemd door de Generale Raad voor een periode van zes jaar en maximaal twee termijnen. De provinciale overste wordt in het bestuur bijgestaan door de provinciale raad, bestaande uit de provinciale overste, (eventueel) de plaatselijke overste, de plaatselijke assistente en twee raadzusters. De provinciale raadzusters worden benoemd door de generale raad, op voorstel van de provinciale overste.

Elk huis wordt bestuurd door een plaatselijke overste, benoemd door de generale raad, op voorstel van de provinciale overste. De plaatselijke overste wordt benoemd voor drie jaar en maximaal twee opeenvolgende termijnen. De plaatselijke overste wordt bijgestaan door een assistent en een of twee raadzusters.

In 1892 werd Nederland een zelfstandige provincie van de congregatie. Het provincialaat was gevestigd te Leiderdorp. In 1972 werd het provincialaat naar Huize Pelletier in Bloemendaal verplaatst, om in 1975 te verhuizen naar Krullenlaan 15 te Bloemendaal. In 2006 is de Nederlandse provincie opgegeven en kwam klooster Euphrasia direct onder het generaal bestuur te vallen. In 2012 zijn de Nederlandse, Belgische, Franse en Hongaarse communiteiten samengevoegd tot provincie “BFMN”.

Oversten

Overste Zoeterwoude-Leiderdorp: zr. M. Josef Everard 21.11.1864-mei 1892.

Provinciaal oversten: zr. M. Josef Everard mei 1892-3.7.1892; zr. M. Augustinus van Dijk 7.7.1892-30.5.1898; zr. M. Angelica Stoffels 7.6.1898-1.5.1905; zr. M du Rosulaire Bots 1.5.1905-9.6.1911; zr. M. Joh. Berchmans Kabel 9.6.1911-15.5.1918; zr. M. Cecilia Faase 18.5.1918-19.5.1924; zr. M. Immelda Oortmeyer 19.5.1924-15.3.1929; zr. M. Cecilia Faase 18.4.1929-29.3.1936; zr. M. van het H. Hart de Haan 24.4.1936-29.9.1953; zr. M. Bonaventura Erkamp 29.9.1953-22.11.1965; zr. M. du Rosaire Boin 29.11.1965-19.02.1975; zr. M. Josefa Hemmer 20.02.1975-1984; zr. M. Benedict Looman 1984-? ; zr. Alphonsa Donders (…)

Overste klooster Euphrasia: Alphonsa Donders (2006-?)

Provinciaal oversten “BFMN”: zr. Magdalena Franciscus (2012-2017); sr. Patricia Diet (2017-heden, anno 2018).

Generale oversten: Maria Euphrasia Pelletier 1835-1868; M. Peter de Coudehoven 1868-1892; M. Marine Verger 1892-1905; M. Domitilla Larose 1905-1928; M. John de la Croix Balzer 1928-1940; M. Ursula Jung 1940-1960; M. Thomas Aquino Lee 1960-1973; M. Bernadette Fox 1973-1985; M. Gema Cadena 1985-1991; Liliane Tauvette 1991-2003; Brigid Lawlor 2003-2009; Ellen Kelly 2009-2021.

Gelieerde organisaties

Zusters Ursulinen van Bergen waren betrokken bij het werk van de Goede Herder in Thailand. In 1999 hebben de Ursulinen en de Goede Herder ook mogelijkheden verkend om samen te werken in een nieuw initiatief gericht op het werven van jongeren voor het religieuze leven. Zie ook inv. nr. 1524.

De besturen van de Goede Herder en de zusters van “De Voorzienigheid” hebben op 1 november 1994 een intentieverklaring ondertekend waarin werd uitgesproken te streven naar samenwerking op het gebied van verzorging en vervolgens op het gebied van beleidsterreinen van de instituten zelf. Na twee jaar is besloten om de voorgenomen samenwerking op het gebied van verzorging en verpleging te concretiseren en het streven naar samenwerking tussen de congregaties onderling is beëindigd. Zie ook inv. nr. 592.

In 2014 is de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Liefde van de Goede Herder weer herenigd met de orde waar zij oorspronkelijk van af stammen, namelijk L'ordre de Notre-Dame de Charité, of ordre de Notre-Dame de Charité du Refuge, in 1641 door Johannes Eudes gesticht. Vanaf 27 juni 2014 is de naam van beide Congregaties "Onze Lieve Vrouw van Liefde van de Goede Herder". Moeder Euphrasia trad in bij de L'ordre de Notre-Dame de Charité te Tours.

Opleiding

Het postulaat duurde ten minste zes maanden en vond plaats in het huis waar het noviciaat gevestigd was. Geprofeste zusters mochten niet met de postulante spreken. Voor de inkleding maakte de postulante een retraite van minimaal acht dagen. Het noviciaat duurde twee jaar. De novicen genoten dezelfde geestelijke voorrechten als geprofeste zusters. Na twee jaar legde de novice tijdelijke geloften van een jaar af, die gedurende drie jaar jaarlijks werd vernieuwd, waarna eeuwige professie volgde.

Iedere provincie had een eigen noviciaat, gevestigd in het huis waar ook het provincialaat gevestigd was. Het was beleid om in hetzelfde huis ook een junioraat te vestigen, waar de zusters met tijdelijke geloften hun geestelijke vorming voortzetten om ‘haar paedagogische, verstandelijke en technische vorming te voltooien’.

In Nederland was het noviciaat tussen 1892 en 1972 gevestigd te Leiderdorp, en vanaf 1972 te Bloemendaal.

Regel en spiritualiteit

Regel en constituties

De congregatie van Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder volgt de regel van Augustinus. De constituties zijn gebaseerd op de congregatie van O.L. Vrouw van Liefde, met als belangrijkste verschil dat de Zusters van de Goede Herder een generalaat oprichtten, waar de congregatie van O.L. Vrouw van Liefde slechts plaatselijke oversten kende, die direct onder de lokale bisschop vielen.

De eerste constituties werden in 1836 goedgekeurd. Naar aanleiding van de uitbreiding van de congregatie, het ontstaan van meerdere provincies, en het decreet Quemadmodum Deus werden de constituties aan het eind van de negentiende eeuw gewijzigd. De wijzigingen werden op 22 mei 1897 goedgekeurd door de Congregatie van de Bisschoppen en Regulieren, en de nieuwe versie gedrukt op last van kardinaal Camillus Mazzella, beschermheer van de congregatie. In 1924 werden de constituties gedeeltelijk herzien en in 1945 en 1948 werden respectievelijk de rang van witte en buitenzuster afgeschaft. Naar aanleiding van het generaal kapittel van 1953 werden de constituties aangepast aan de tijd en het canoniek wetboek, en in 1955 goedgekeurd door de Congregatie voor Religieuzen. Naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie volgt eind jaren ’80 een nieuwe versie.

Sociëteiten

Tot 2003 bestond de Congregatie van de Zusters van Liefde van de Goede Herder uit drie sociëteiten: 1) de zusters van de Goede Herder, actieve religieuzen (verschil tussen koor- en lekenzusters in 1945 afgeschaft); 2) de contemplatieve zusters, tot 1964 zusters Magdalena’s en tussen 1964-1984 kruiszusters genoemd, voornamelijk voormalige pupillen die intraden en zich wijdden aan het gebed; 3) de zusters auxiliaires of oblaten, voormalige voormalige pupillen die intraden en zich wijdden aan het werkzaam apostolaat. Auxiliaires legden de gelofte van armoede af, de oblaten niet. Vanaf 2003 dragen alle zusters, actief apostolisch of contemplatief, ongeacht hun achtergrond, de naam ‘Zusters van de Goede Herder’.

Meer informatie over de zusters Auxiliaires is te vinden onder inv. nr. 118.

Reeds in 1831 stichtte Maria Euphrasia een contemplatieve gemeenschap voor enkele van de vrouwen onder haar bescherming die zich volledig aan god en het gebed wilden wijden. In Maria Euphrasia’s ogen waren beide levenswijzen op het hetzelfde doel gericht: het heil van de zielen. De contemplatieve zusters kregen Maria Magdalena als patrones en stonden lange tijd bekend als de zusters Magdalena’s, later als kruiszusters of zusters van het kruis. De regel van de zusters Magdalena’s was gebaseerd op die van de Karmelietessen, en stond in het teken van afzondering, beschouwing, stilte, werk en boete. Ook de kleding was tot 1969 gebaseerd op die van de Karmelietessen: een bruin habijt met zwarte sluiter, wit koord en zwarte koormantel. In Nederland was van 1955 tot 1985 een communiteit van ‘Magdalena’s’.

Meer informatie over de zusters Magdalena’s is te vinden onder inv. nr. 1305.

Spiritualiteit

Naast de verering van de Goede Herder hebben stichters Jean Eudes en Marie-Euphrasie een belangrijke plek in de spiritualiteit van de zusters. In navolging van Eudes is er een sterk geloof in de kracht van de doop en boetedoening, en zetten zij zich in voor zogenaamde 'gevallen vrouwen'. De geloofsbeleving van Marie-Euphrasie was nog sterker gericht op het navolgen van de Goede Herder in het offer, de naastenliefde en de ijver in het apostolaat.

Iedere zuster had een discipline, die gebruikt werd op vrijdag, de dag van de dood van Christus aan het kruis. Men sloeg zichzelf ermee, terwijl men bad 'Ave Maris Stella'. Dat gebeurde in de cellengang, niet op de chambrettes, want dan zou je het van elkaar horen. Het verhaal is dat Mère Misericorde vanuit België dit gebruik heeft ingesteld. In de cellengang gingen de lichten uit, men deed de oefening en daarna gingen de lichten weer aan. Als je het vanwege drukke werkzaamheden noodgedwongen had overgeslagen, telde je de lettergrepen van het 'Ave Maris Stella', en deed je het later alsnog zoveel maal. Novicen wisten niet van het bestaan van de discipline. Die werd pas uitgereikt na de professie. Achtergrond: boete doen voor eigen - en wereldzonden. Ook werd de discipline gebruikt als straf in de observances. Praten in het voorkoor betekende bijvoorbeeld een aantal maal de discipline gebruiken. Tijdens de menstruatieperiode mocht de discipline niet gebruikt worden. Zeker is dat de discipline tot en met 1958 gebruikt is. Waarschijnlijk in onbruik geraakt met het Tweede Vaticaans Concilie.

Kleding en beeldmerken

De zusters van de Goede Herder behielden in eerste instantie de kleding van de Congregatie van O.L. Van Liefde, bestaande uit een wit habijt met wit scapulier en zwarte sluier. Op de borst droegen ze een zilver hart. Ter ere van Maria droegen de Zusters van de Goede Herder een blauw in plaats van een wit koord, en op het zilveren hart was een afbeelding van de Goede Herder gegraveerd. Aan de uiteinden van het koord hingen oorspronkelijk twee kwasten, die later zijn vervangen door vier knopen voor de vier kloostergeloften (de vierde is de gelofte van het apostolaat) die de zusters aflegden.

Het zilveren hart kreeg een zuster bij haar eerste professie. Na het Tweede Vaticaans Concilie is het dragen van het hart in onbruik geraakt. Aan de ene zijde was Maria met kind afgebeeld, omringd door een bloemguirlande van rozen en lelies, die van oudsher staan voor maagdelijkheid. Aan de andere zijde was de Goede Herder afgebeeld met de spreuk 'Vive Jesus et Marie'. Alle zusters droegen het hart aan een ketting; het hart kwam net uit onder de guimpe. In het hart zat een in hartvorm (voorgeknipt) papier, waarop iedere zuster de avond vóór haar geloften de eeuwige gelofte, geënt op de regel van de H. Augustinus, met eigen hand schreef. Sommige zusters droegen in het hart ook een of meer relikwieën die iets voor haar betekende(n). Bij de intrede van de laatste twee zusters was het mogelijk om zelf de geloftetekst te schrijven; deze moest wel voor correctheid aan de overste worden voorgelegd. De avond voor oudjaar, of op oudejaarsavond zelf, werden alle harten ingenomen (inhoud eruit) en naar de 'roberie' gebracht. Daar werden ze gepoetst en gereinigd en op Nieuwjaarsdag kreeg iedere zuster een ander hart terug. Achtergrond was dat men zich niet aan dingen hoorde te hechten.

Naast het zilveren hart kregen de zusters bij de professie ook een professiekruis, meestal van het klooster waar ze intraden; soms kregen ze het van hun ouders. 'Gewone' zusters droegen het onzichtbaar aan een katoenen koordje, weggestoken in de gordel onder het habijt. Dat betekende ook dat het gaandeweg het lopen en werken voortdurend gepoetst werd en nooit dof werd. Oversten droegen het zichtbaar uitstekend aan de linkerkant van haar guimpe. Bij het uitreiken van het professiekruis hoorden de zusters dat dit 'het enige is dat uw eigendom is'.

Koorzusters droegen een wit habijt met zwarte sluier, werkzusters een wit habijt en witte sluier. Buitenzusters waren meestal in het zwart gekleed. Meer specificaties over de kledingvoorschriften zijn te vinden in het coutumier, inv. nrs. 863, 912 en 1445 in het archief, en in de regel, rubriek 1.3 van het archief.

Bijzonderheden

Het was lange tijd beleid van de congregatie om zo min mogelijk van elkaar te weten. Dit gold voor de achtergrond van de 'meisjes' onder hun hoede, als voor de zusters zelf. Dat zit ook in de aard van de congregatie als door de stichteres bepaald: je kon immers ook vanuit een 'zondig' leven toetreden.

Archiefvorming

Bewaarbeleid

De congregatie heeft lange tijd geen actief archiefbeleid gevoerd. Het provincialaat had een lopend archief en verschillende huizen bewaarden historische documenten, maar van een centraal beleid was geen sprake. Het huidige archief vindt zijn oorsprong in 1990, toen zr. Leocadie, toentertijd huisoverste, begon met het verzamelen van archiefstukken in de kelder van klooster Dennenheuvel.

De Nederlandse provincie van de Goede Herder is in 1996 lid geworden van het Dienstencentrum Kloosterarchieven in Nederland (KAN). Sinds die tijd hebben medewerkers van het KAN samen met leden van congregatie aan het archief gewerkt. Vanuit de congregatie waren dat zr. Angeline Delfgaauw en mw. Gentila Bruyns. Circa zes keer per jaar kwam een archivaris van het KAN naar Bloemendaal en werd er gezamenlijk archiefmateriaal beschreven. In 1996 is begonnen met het beschrijven van de huisarchieven van de opgeheven en op te heffen huizen. Daarnaast werd het archiefmateriaal dat het provinciaal archief niet meer nodig had overgebracht naar Dennenheuvel en toegankelijk gemaakt.

Het archief in de kelder van klooster Dennenheuvel bestond in 1996 uit zeven kasten, grotendeels thematisch geordend. Kast 1 bevatte stukken betreffende de regelgeving, spiritualiteit en geschiedenis van de congregatie; kast 2 brochures, prospectussen, het congregatietijdschrift, rondzendbrieven van het generalaat en stukken betreffende Indonesië; kast 3 betrof Almelo, Stichting de Goede Herder, gebedenboeken; kast 4 werd voor andere doeleinden gebruikt; kast vijf betrof de huizen in Velp en Dennenheuvel (Bloemendaal); kast 6 Someren en Leiderdorp/Haarlem; en kast 7 deels Leiderdorp, deels het provincialaat.

De thematische indeling van de kasten is nu nog terug te zien in de rubricering van de inventaris. Het provinciaal archief en de archieven van de afzonderlijke huizen zijn zo veel mogelijk in aparte rubrieken ondergebracht. Toch lijkt die indeling niet consequent doorgevoerd. Sommige stukken lijken uit het provinciaal archief te ontbreken (het congregatietijdschrift bijvoorbeeld), en van andere stukken is niet duidelijk of ze wel in de huisarchieven thuishoren. Dat de huisarchieven nauwelijks zijn geordend, in combinatie met het feit dat een deel van het archief nog niet is overgebracht naar Sint Agatha, maakt het moeilijk om een goed overzicht van de inhoud van het archief te krijgen.

De hoofdarchivaris in Sint Agatha heeft nog een inventaris uit 2005; van voor die tijd zijn er geen inventarissen beschikbaar. Delen van het archief bevinden zich anno 2018 nog bij de zusters, andere delen zijn al eerder overgebracht naar het archief van het generalaat in Rome. Een overzicht van de stukken die niet naar het Erfgoedcentrum zijn overgebracht is hieronder te vinden. Er zijn geen digitaliseringprojecten geweest.

Inv. nrs. 70, 87, 130, 164, 169, 285, 349, 359, 362, 381, 390, 393, 395, 401, 403, 408, 539, 597, 654, 768, 779, 878, 933, 965, 1092, 1099, 1110, 1113-1114, 1188, 1198, 1202, 1207, 1235, 1236, 1266, 1285, 1299, 1301, 1324, 1337, 1341, 1369, 1375, 1379, 1426, 1462, 1497, 1519, 1557, 1582, 1623, 1642, 1652-1653, 1687-1688, 1693-1694, 1697-1698, 1701-1702, 1716, 1719, 1729-1730, 1736, 1746, 1762, 1764-1765, 1767, 1772, 1781, 1792-1793, 1796, 1804-1805, 1815, 1858-1859, 1882, 1884, 1900, 1916, 1921, 1934, 1946-1947, 1951, 1955, 1962, 1976, 1980, 1983, 1987-1988, 1990, 1993-1994, 1996-2001, 2007-2013, 2015-2018 zijn in 2018 niet mee verhuisd naar het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.

Bewaarplaatsen

Er werd op twee plaatsen archief gehouden: de kelder van klooster Dennenheuvel (1990-2017) en het provincialaatsgebouw aan Krullenlaan 15 (1975-2010). In januari 2018 is het archief grotendeels overgebracht naar het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha.

Relevante archiefstukken elders

In 1982 is een deel van het archief van de Zusters van de Goede Herder in Nederland overgebracht naar het generaal archief in Rome. Een lijst is te vinden onder inv. nr. 1092. Bij het moederhuis in Angers is ook een omvangrijk archief gevestigd, waar mogelijk nog stukken met betrekking tot de Nederlandse provincie bewaard worden.

Het bisdomarchief Haarlem heeft verschillende stukken met betrekking tot de vroegste periode in Nederland. Zie ook de aantekening door Dom Beekman osb, inv. nr. 91.

Informatie over het archief

Typerend voor dit archief

Het archief bevat betrekkelijk weinig informatie over de werkzaamheden van de zusters. De nadruk ligt op spiritualiteit en de bestuurlijke kant van de congregatie. Het archief is vrij omvangrijk en op onoverzichtelijke wijze geordend. De oorspronkelijke thematische indeling van het archief is nu nog terug te zien in de rubricering van de inventaris. Het provinciaal archief en de archieven van de afzonderlijke huizen zijn zo veel mogelijk in aparte rubrieken ondergebracht. Toch lijkt die indeling niet consequent doorgevoerd. Sommige stukken lijken uit het provinciaal archief te ontbreken, en van andere stukken is niet duidelijk of ze wel in de huisarchieven thuishoren. Dat de huisarchieven nauwelijks zijn geordend, in combinatie met het feit dat een deel van het archief nog niet is overgebracht naar Sint Agatha, maakt het moeilijk om een goed overzicht van de inhoud van het archief te krijgen.

Archiefstukken met algemene informatie

Geschiedschrijving

Er is geen officiële geschiedschrijving van de Goede Herder in Nederland verschenen, noch hebben zij meegedaan aan andere erfgoedprojecten.

Kronieken

Elk klooster van de Goede Herder hield kronieken bij, die zij 'annalen' noemden. Van de meeste klooster zijn de annalen in het archief aanwezig. Hoewel niet allemaal gelijk van vorm en opzet, lijken de annalen vooral als een soort geschiedschrijving te hebben gefunctioneerd. De beschrijvingen zijn per jaar, soms met bijlagen als foto's en uitnodigingen.

(Interne) contactbladen of rondzendbrieven

Tussen 1979 en 2001 verscheen met enige regelmaat de nieuwsbrief 'Weet u', die intern door de Nederlandse provincie werd verspreid. De nieuwsbrief was een opsomming van nieuwtjes, in de vorm van een soort journaal/agenda. Zie inv. nr.183 in het archief.

De Goede Herder in Almelo gaf tussen 1928 en 1985 de nieuwsbrief 'Euphrasia-klokje' uit voor oud-leerlingen. Zie inv. nrs. 277 en 278 in het archief.

Klooster Euphrasia had van 2010 tot 2015 een (digitale) nieuwsbrief. Deze is niet in het archief opgenomen.

Archiefstukken met betrekking tot de leden

Overzichten

Er zijn verschillende registers met namen en andere gegevens van de zusters, zowel per huis als van de Nederlandse provincie als geheel. De lijsten en registers zijn te vinden onder rubrieken 1.6.1 en 1.6.2 van het archief.

Persoonsdossiers

Alle dossiers zijn beschreven, maar (nog) niet alle persoonsdossiers zijn overgebracht naar het Erfgoedcentrum (juli 2018). De persoonsdossiers bevatten zowel officiële documenten als testamenten, eigendomsbewijzen en diploma's, als stukken van meer persoonlijke aard als enkele foto's, in memoriams, scripta en correspondentie.

Ander relevant materiaal

Het archief bevat geen persoonsarchieven, maar wel enkele stukken betreffende individuele zusters (rubriek 1.6.5), een namenlijst met pasfoto's (inv. nr. 888), en verschillende statistische rapporten en vragenlijsten (inv. nrs. 1752, 492, 532).

Audiovisueel materiaal

Fotocollectie

Het archief bevat een uitgebreide fotocollectie, onderbracht onder inv. nr. 5000 en verder. De foto's en dia's zijn in 2004 uitgezocht door de toenmalige archiefcommissie, waarna natuuropnamen e.d. naar zusters zijn gegaan. In het archief is opgenomen wat van belang is voor de geschiedenis: waar huizen op staan, belangrijke personen, bijzondere gelegenheden en officiële momenten. De rubriek “audiovisueel” materiaal in de inventaris is nog niet verder geordend.

In 2013 is in Zoeterwoude een tentoonstelling georganiseerd met foto’s van het in 1978 afgebroken klooster “De Goede Herder”. Zie ook inv. nr. 1932.

Audiovisueel materiaal

De collectie van de Goede Herder bevat 16 films die in de jaren 1950 zijn gemaakt. De films dienden zowel om belangrijke momenten vast te leggen als voor propagandadoeleinden. De inhoud is beschreven, maar er zijn nog geen digitale zichtkopieën gemaakt (augustus 2018). Ook bevat de collectie een afscheidsfilm gemaakt ter gelegenheid van het vertrek van de zusters naar Bosbeek in Heemstede en opnamen gemaakt bij de 100ste verjaardag van Zuster M. Agnes Beekman op 11 juli 1997.

Informatie over niet-archivalische bronnen

Bibliotheek

Congregatiegebonden bibliotheek

De congregatie beschikte niet over een bibliotheek van betekenis. Het merendeel van de boeken had betrekking op de spiritualiteit en de stichters van de congregatie. In 2005 bevonden zich op drie plekken boeken in klooster Dennenheuvel: in de archiefruimte, in de bibliotheek en in het museum. Een beknopte lijst met boeken in het archief van de zusters is te vinden onder inv. nr. 1478.

(Belangrijkste) periodieken uitgegeven door o/c

"Als de hei bloeit" / "de Goede Herder" (1947-1968). Tweemaandelijks tijdschrift, bedoeld om contact te onderhouden met oud-pupillen, familieleden en belangstellenden. Daarnaast diende het blad om de congregatie en haar werkzaamheden meer bekend te maken in Nederland. In het blad zijn bijdragen opgenomen over de pedagogische en psychologische aanpak en praktische vorming en er is aandacht voor actuele ontwikkelingen in kerk en maatschappij, zoals lekenspiritualiteit, het Tweede Vaticaans concilie, de vrouwenbeweging en moederschap. De uitgave bevatte ook informatie over contactweken en de oprichting van nieuwe huizen, gedichten, portretten van oud-pupillen, verhalen en korte anekdotes. In 1968 wordt het tijdschrift te veel werk voor het verminderd aantal krachten. Aanwezig in het archief, inv. nrs. 988-1007. Zie ook Vefie Poels en Zjuul van den Elsen, Bibliografie van Katholieke Nederlandse Periodieken: 3. Godsdienstig en kerkelijk leven (2012), p. 234.

"Bulletin Bi-mensual de la Congregation de Bon Pasteur". Tweemaandelijks tijdschrift van het moederhuis, met daarin ook enkele artikelen over de Goede Herder in Nederland. Jaargangen 1885-1938, 1940 aanwezig in het archief, inv. nrs. 298-345.

Belangrijkste werken over de congregatie

H.A. Pel, 'Het Liefdewerk van den Goeden Herder hier te lande: na veertig jaren' (Amersfoort, 1901)

P.J. Nierman, '"De Goede Herder": naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het gesticht te Zoeterwoude' (Leiden, 1910)

Andreas Beekman osb, 'De Goede Herder in Nederland' (Nijmegen, 1932)

'Zusters van de Goede Herder in Nederland 1860-2007' (2007)

Annelies van Heijst, Marjet Derks, M. E. Monteiro, 'Ex caritate: kloosterleven, apostolaat en nieuwe spirit van actieve vrouwelijke religieuzen in Nederland in de 19e en 20e eeuw' (2010)

Hubertine van den Biggelaar en Wim Maas, 'Geloof in zorg: vijftig jaar Witven Someren, 1963-2013' (Someren, 2013)

Voorwerpen

De collectie voorwerpen met betrekking tot de Goede Herder in het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven bestaat uit circa 70 voorwerpen, vrijwel allen afkomstig uit het voormalige museum in Bloemendaal. In de eerste helft van 2014 zijn alle religieuze kunst en waardevolle voorwerpen geïnventariseerd door Museum Catharijneconvent. Bij verhuizing van Klooster Euphrasia in Bloemendaal naar Heemstede in 2016 is het grootste deel van de inventaris van het klooster verkocht. De opbrengst ging naar het werk van de zusters wereldwijd.

Onder inv. nr. 1910 zijn de inventarissen van de kapel en het klooster bij het begin van de stichting in Nederland te vinden, evenals een inventaris van de sieraden en gewaden van de kapel. Stukken met betrekking tot de inventarisatie in 2014, een lijst met geschonken voorwerpen, en een omschrijving van het museum in Bloemendaal zijn in het bezit van de hoofdarchivaris van het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven.

Toegankelijkheid

Inventaris

Het archief was oorspronkelijk thematische opgeborgen in zeven kasten. Deze indeling is nu nog terug te zien in de rubricering van de inventaris. Het provinciaal archief en de archieven van de afzonderlijke huizen zijn zo veel mogelijk in aparte rubrieken ondergebracht. Toch lijkt die indeling niet consequent doorgevoerd. Sommige stukken lijken uit het provinciaal archief te ontbreken, en van andere stukken is niet duidelijk of ze wel in de huisarchieven thuishoren. Dat de huisarchieven nauwelijks zijn geordend, in combinatie met het feit dat een deel van het archief nog niet is overgebracht naar Sint Agatha, maakt het moeilijk om een goed overzicht van de inhoud van het archief te krijgen. Men zal soms goed moeten zoeken en veel beschrijvingen door moeten lezen om relevante of de juiste stukken te vinden.

Toegankelijkheid van de stukken

Het archief is in bewaring gegeven aan het Erfgoedcentrum in Sint Agatha, het eigendomsrecht ligt bij de congregatie. Op alle stukken rust een embargo. Voor het inzien van archiefmateriaal is toestemming nodig van het bestuur. Deze toestemming kan via het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven worden aangevraagd door een e-mail te sturen naar studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl.

Keywords

Subjects:
Religie en Levensbeschouwing

Rate this content

Was this content helpful? Let Archives Portal Europe and the archival institution know what you think.

Add feedback

Contact this institution

Feedback is sent directly to the institution holding this material and should preferably be submitted in English or in the language of the institution, if possible. The institution will aim at getting back to you as soon as possible to help you with your request, though you might need to allow between two and four weeks for this depending on the current workload at the institution.

Not all required fields have been filled in.

Full name*

Your full name is required

Email address*

Your email address is required

Your message*

A message is required

Archives Portal Europe help guide

Please select amongst the relevant tips we can help with. If you still have questions, please do not hesitate to contact us, and we will be in touch as soon as possible.

Starting your search here will include all content available in Archives Portal Europe. Simply enter your keyword(s) and hit the search button. Wrap fixed expressions in quotation marks, e.g. “French Revolution”. Check the box to “Search each term separately” in case you are looking for documents containing at least one word, but not necessarily all keywords; this will also allow you to search for the same term in multiple languages at the same time (e.g. “French Revolution” “Révolution Française”). You can also use wildcards - find more about Research Tools here. If you would like to use more specific settings, try our Advanced search

The additional advanced search options give you the possibility to focus your search in:

  • archival documents (Search in archives),
  • names of person and organisations that created, worked with and maintained these documents (Search in names),
  • Institutions currently holding the documents (Search in institutions).

When searching with multiple terms at the same time, wrap fixed expressions in quotation marks (e.g. "French Revolution"), or check the box "Search each term separately" in case you are looking for either one term of the other. This will also allow you to search for the same term in multiple languages (e.g. "French Revolution" "Révolution française"). You can also choose one of the suggestions matching your search term once you start typing.

This will only show results that include documents that have been digitised and are available online

Use this option to search only one or more keywords, rather than all of them

Select where your search terms should appear specifically inside the archival description:

  • Title: search terms will appear in the title, or name, of the description
  • Content Summary: search terms will appear in the main description of the document or of the collection
  • Reference code: it is the identifier of the archival material as provided by the institution. Use this option if you know the exact reference code of the material you are looking for

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person.
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation.

You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the description of the archive:

  • Name: search term appears in the name of the institution. It can be the full name of an archival institution or only parts of it.
  • Place: search term appears in the address or area of the institution. It can be the city or town, where the archival institution is located or any other place of importance (e.g. previous locations)

  • A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds, up to item level.
  • A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • A source guide is a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions.
    You can filter by one or more entity types:
  • A person (e.g. John Locke, or Jean Jaques Rousseau);
  • A family (e.g. Bonaparte, or Helgason);
  • A corporate body, i.e. the name of an institution, organisation, or company (e.g. Ministerie van Justitie, or Electro Mecánica Antonio Armentano)

Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions:

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Enter a start and/or end date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01-01-1900 for 1 January 1900. This will allow you to focus your search on a specific period of time. You can use the calendar function or type directly in the text field. The checkbox "Exact date search" concentrates the search on one specific date.

Check "View in context" to view the results in the hierarchical structure of archives.

  • Choose "List view" to view the results in a simple list, ordered according to relevance or date
  • Choose "Context view" to view the results in the hierarchical structure of the holding archives.

For more details see Research Tools

Please sign in to save your searches.

A holdings guide is an overview of the collections and fonds of one archival institution.

A finding aid is a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level.

You can filter results by selecting one or more countries of interest. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by one or more holding archival institutions. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can select to view results from a specific Finding Aid, i.e., a structured description of archival materials per collection or fonds up to item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter by type of descriptive document:

  • "Holdings Guide": an overview of the collections and fonds of one archival institution.
  • "Source guide": a topic-oriented overview of collections and fonds of one or several institutions. a description of the archival collections available. Similar to Holdings guides
  • "Finding aid" provides more detailed descriptions of the archival materials of specific collections or fonds

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting "Fonds description" for a general overview or "Other descriptions" for item level. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by selecting only those containing digital objects, i.e. the link to the digitised version of the archival material you are looking for. You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of digital object you are interested in:

  • Text: most documental material, such as administrative records, letters, manuscripts etc.
  • Image: includes photographs, posters, maps.
  • Sound: sound recording with no images
  • Video: moving images with or without sound
  • Unspecified: indicates that the holding institution has not specified the type of digital object
  • 3D: 3-d digital objects

You can also combine this filter with other filters. Your filter selection will appear above. Click "Clear filters" to see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers)

  • Full dates includes normalised date information available for date-based searches. It is recommended to combine this selection with the filters "Start timespan" and "End timespan" for more details.
  • Only descriptive dates provides the date information in human-readable format.
  • No date either includes documents where the creation date is unknown, or where date information is not in a machine-readable format

Please note that not all documents contain a machine-readable date. More information here

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the earliest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the date of creation of the archival material (which may differ from the time period you are interested in - e.g., philosophers from the Enlightenment period reflecting on classic thinkers). This filter will only include materials with "Full dates", i.e. those that include date information available for date-based searches. You can either search for a specific date of interest or focus step by step on the time span of a century, decade, year or month. When searching for a specific date, enter the date in the format DD-MM-YYYY, i.e. 01/01/1900 for 1 January 1900, via the calendar function or by typing directly in the text field.
This filter concentrates on the latest dates mentioned in the materials.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting one or more topics of interest. Please note that this filter will only include materials where the topic has been assigned and is therefore in a machine-readable format. Read how to assign a topic to documents on the Topics page. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.



You can filter results by selecting where your search terms appears specifically inside the archival description:

  • The name can be the full name of a person, family or organisation as well as only parts of it, e.g. only the last name.
  • The identifier is used internally by the institution or refers to (inter)national vocabularies such as the Virtual International Authority File (VIAF).
  • The place can be the place of birth (or foundation), the place of death (or closing), the place of work or any other place of importance.
  • The occupation is the profession or job of a person
  • The mandate is a law, directive or charter that establishes and defines an organisation's powers, functions, responsibilities or sphere of activities.
  • The function is an activity, role, or purpose performed or manifested by a person, family or organisation

You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results by type of entities:

  • Person (e.g., John Locke or Jean Jaques Rousseau)
  • Family (e.g., the family Bonaparte)
  • Corporate body (an institution, organisation, or company, e.g. the "Ministerie van Justitie")
You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the language in which the material is written. Please note that this filter will only include materials where specific language information has been provided by the institution and is therefore in a machine-readable format. You can also combine this filter with other filters. Your selection will then be displayed above the search results (see "Search filters"). Clicking "Clear filters" will remove your selection and you will see all results matching your initial search request again.

You can filter results based on the type of holding institution. Please note that this filter will only include institutions, for which a type has been provided as part of their descriptions.

  • A business archive holds the records of (often) commercial organisations.
  • A church or religious archive holds the records of church parishes or religious organisations, e.g. birth or death registers.
  • A county or local authority archive holds the records of the county's administrative bodies.
  • A media archive holds audiovisual or sound records, e.g. a film archive or the archive of a broadcasting company.
  • A municipal archive holds the records of a town or city administration.
  • A national archive holds the records of a country's administrative bodies, i.e. from ministries and other public bodies, sometimes also private papers of former ministers, chancellors, or presidents.
  • A private person or family archive holds the records forming the legacy of a prominent person or family.
  • A regional archive holds the records of a region's administrative bodies.
  • A specialised governmental archive holds records of public bodies, often operating on a national level, that are not part of the national archives' holdings.
  • A specialised non-governmental archive or archive of another cultural heritage institution hold collections from various cultural heritage institutions, eg. museum archives, libraries archives, etc
  • A university archive or archive of another research organisation holds the records pertaining to the administration of the according educational or research body.
  • Political parties, popular/labour movements and other non-governmental organisations, associations, agencies and foundations hold the archival collections of these institutions, outside of governmental records and outside of business archives (e.g., NGOs)

Write your message in your own language and use this drop-down menu to have your message translated into English or in the language of the institution for a swifter response. By checking this box and selecting a language you will send your original message along with the translated version

What kind of suggestion would you like to make?

  • Assign to topic: assign this record to one of our Topics. Topics are created following the Unesco Thesaurus
  • Suggest translation: If you have translated this archival description or the documents themselves, please send it to us as a .doc or .pdf file
  • Connect to another resource: If this object relates to another resource in Archives Portal Europe, or anywhere else on the web (e.g., an article on Wikipedia), you can suggest it to be linked to this resource
  • Other: If you have any other relevant material, such as a transcription of the document, please upload it and let us know here

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Licence

This object is not or no longer protected by copyright and has been labelled with the Public Domain Mark. It can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Public Domain Dedication. All possible existing rights in the content are waived, and the object can be used by anyone without any restrictions.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution (BY) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object, even commercially, as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This is a test area to fill out all the copyright details for Attribution Creative Commons Share Alike Licence

This is a test area to fill out all the copyright details for NoDerivs

This is a test area to fill out all the copyright details for NonCommercial

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, ShareAlike (BY-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak and build upon the licensed object, even for commercial purposes, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, No Derivates (BY-ND) licence. You can copy and redistribute the object, even commercially, as long as no alteration is made to the object and you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial (BY-NC) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, ShareAlike (BY-NC-SA) licence. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the licensed object for non-commercial use only, as long as you attribute the rights holder as described in the licence, and as long as you license your adaptations of the object under the same terms.

This object is made available under the terms of the Creative Commons - Attribution, Non-Commercial, No Derivates (BY-NC-ND) licence. You can copy and redistribute the object for non-commercial use only, as long as no alteration is made to the object and as long as you attribute the rights holder as described in the licence.

If you remix, transform or build upon the object, you may not distribute the modified material.

This object is in the public domain, but has been digitised as the outcome of a public-private partnership, where the terms of the contractual agreement limit commercial use for a certain period of time. You can copy, redistribute, remix, tweak, and build upon the object for non-commercial use only.

This object has been identified as an Orphan Work in the country of first publication and in line with the requirements of the national law implementing Directive 2012/28/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on certain permitted uses of orphan works.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

This object is in the public domain, but is subject to known legal restrictions other than copyright which prevent its free re-use. Please contact the providing institution for more information.

This object is currently in copyright. Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for re-use.

The copyright status of this object has not been evaluated yet. Please contact the providing institution for more information.

You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy, or moral rights.

This object is currently in copyright and the rights holder(s) have allowed re-use for educational purposes only. You are free to use this object in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. Please note that you are responsible for your own use, including the need to obtain other permissions e.g. with regard to publicity, privacy or moral rights.

Please contact the providing institution for more information and in order to acquire additional permissions for any other uses.

Return to search Make a suggestion Contact this institution